Extra top over vluchtelingencrisis Middellandse Zee: 'Deze problematiek belangt heel Europa aan'

20/04/15 om 17:40 - Bijgewerkt om 18:21

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk belegt donderdag een extra Europese top over de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee. Dat meldt hij via Twitter en in een videoboodschap op YouTube.

Extra top over vluchtelingencrisis Middellandse Zee: 'Deze problematiek belangt heel Europa aan'

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. © BELGA

Afgelopen weekend stierven mogelijk honderden vluchtelingen toen hun boot kapseisde voor de Libische kust. "Dit kan zo niet doorgaan. We kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven terwijl ze naar Europa reizen", zegt Donald Tusk.

Precies daarom heeft hij beslist donderdag een uitzonderlijke Europese top te organiseren. De Italiaanse premier Matteo Renzi was zondag de eerste die daar om vroeg. Ook de Belgische premier Charles Michel had al opgeroepen om extra overleg.

Het doel van de top is op het hoogste niveau te discussiëren over wat de EU-lidstaten en de instellingen kunnen doen om de situatie te verlichten. "Verwacht geen mirakeloplossingen voor de dieperliggende oorzaken van migratie, want die zijn er niet", zegt Tusk.

Hij benadrukte dat de vluchtelingenproblematiek de hele Europese Unie aanbelangt. 'We moeten nu handelen, en we moeten samen handelen.'

'Geen magische oplossing voor het migratieprobleem'

Europees buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini waarschuwde vanochtend nog dat er geen magische oplossing bestaat voor het migratieprobleem. "Er is wel een verantwoordelijkheid die we samen moeten opnemen, als Europeanen." De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, zei nogmaals dat Europa het probleem niet langer op Italië mag afwentelen. "Dat is onhoudbaar."

Op hun maandelijkse vergadering zullen de ministers van Buitenlandse Zaken bespraken hoe ze kunnen bijdragen aan de vorming van een regering van nationale eenheid in Libië, een van de belangrijkste herkomstlanden van bootvluchtelingen. In de namiddag schoven dan de binnenlandministers mee aan. "Sommige zaken vallen onder hun verantwoordelijkheid, zoals de aanwezigheid op zee en de opvang van asielzoekers en migranten", legde Mogherini het opzet van de bijeenkomst uit.

Ook al hebben de lidstaten veel bevoegdheden inzake asiel en migratie, heeft Europa de politieke en morele verantwoordelijkheid om zijn rol op te nemen, zei Mogherini. "Het is een kwestie van geloofwaardigheid. Europa is gebouwd op de bescherming van mensenrechten, menselijke waardigheid en het menselijk leven. We moeten consistent zijn."

Vandaag verkeerden opnieuw twee schepen met bootvluchtelingen in nood op de Middellandse Zee.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Lees meer over:

Onze partners