Experts zetten licht op groen voor innovatieve tent voor vluchtelingen

Vluchtelingenkamp UNHCR © Reuters

Het ingenieurs- en architectenbureau DMOA uit Leuven ontwikkelde Maggie, een multifunctionele tent voor vluchtelingenkampen. De constructie uit hoogtechnologisch textiel en aluminium moet het levenscomfort van vluchtelingen drastisch verhogen.

Experts van de Verenigde Naties en hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis zetten het licht op groen voor een innovatieve tent voor vluchtelingen. Het door een bureau uit Leuven ontwikkelde prototype kreeg een nieuwe versie, aangepast aan specifieke noden op de verschillende terreinen. De VN willen de tent ook gebruiken om vluchtelingen in Noord-Afrika te overhalen om de tocht naar Europa niet te ondernemen.

Het ingenieurs- en architectenbureau DMOA uit Leuven ontwikkelde Maggie, een multifunctionele tent voor vluchtelingenkampen. De constructie uit hoogtechnologisch textiel en aluminium moet het levenscomfort van vluchtelingen drastisch verhogen. Door het gebruik van slimme energie trotseert de tent extreme hitte, enorme koude en stormen tot 150 kilometer per uur. De nieuwe soort shelter kan ook dienen om scholen en ziekenhuizen in onder te brengen en levensmiddelen en medicijnen te stockeren.

Doorbraak

Het prototype, dat vanaf 22 juli 2015 getoond werd op een terrein van de KU Leuven in Heverlee, werd beschouwd als een doorbraak. Vooral het concept van het gebruik van lokaal organisch materiaal viel in de smaak bij experts uit onder meer Genève, Boedapest en Luxemburg. Naargelang de regio kunnen de muren gevuld worden met zand, stro of zelfs afval. Er kwam zoveel feedback dat de initiatiefnemers besloten om het product opnieuw te ontwerpen.

‘We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een nieuwe versie. Die is ingenieuzer, lichter, veelzijdiger, beter te transporteren en meer aangepast aan specifieke noden’, zegt projectleider Bart Peeters. ‘We hebben er nieuwe elementen en attributen in verwerkt voor uiteenlopende toepassingen. Van baxters tot een bureaublad.’ De vloer bezorgde de ontwerpers de meeste kopzorgen. ‘We kozen uiteindelijk voor een hangende vloer. Zelfs bij losse ondergrond vindt de tent een eigen stabiliteit.’

Het resultaat is een vast generisch model met wisselbare elementen, zoals vensters en een tussenschot. ‘De noden zijn heel specifiek. We streefden naar een oplossing voor diverse toepassingen, afhankelijk van onder meer het klimaat. De tent is nu beter en langer bestand tegen hitte en vochtigheid. Dat is belangrijk voor medische teams die veel last hebben van insecten en ratten.’

Potentieel bereik van 18 miljoen vluchtelingen

De zeven evaluaties van leidinggevende organisaties zijn positief. Dat zet de deur open voor de verkoop. ‘De tent zal vooral worden ingezet op het terrein in Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. In eerste instantie is Maggie bedoeld voor 4,5 miljoen vluchtelingen in kampen wereldwijd. Het potentieel bereik is 18 miljoen’, stelt Peeters.

Het opstellen van de tent duurt een dag. Voor het operationeel maken zijn twee tot drie dagen nodig. De eerste constructie wordt begin februari neergezet in eigen land. In Steenokkerzeel vinden kinderen van asielzoekers er dan een onderkomen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content