Experts onderzoeken polio-uitbraak in Syrië

22/10/13 om 03:39 - Bijgewerkt om 03:39

Experts onderzoeken polio-uitbraak in Syrië

Syrische kinderen in de belaagde stad Homs. © REUTERS

Dat zei het Wereldinitiatief voor de Uitroeiing van Polio (GPEI) in Genève. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei op har beurt dat het melding kreeg van polio-gevallen in Syrië deze maand, voor het eerst in veertien jaar. Een Syrisch laboratorium vond twee vermoedelijke gevallen in de provincie Deir ez-Zor. De WHO voert meer tests uit om de resultaten te controleren.

Risisco hoog

"Vanwege de huidige situatie wordt het risico op polio en andere ziekten die door vaccinatie kunnen vermeden worden hoog ingeschat in Syrië", zei het GPEI, dat gesteund word door overheden, VN-organen en andere hulporganisaties.

De gezondheidsautoriteiten in naburige landen zijn gewaarschuwd voor bijkomende gevallen. Volgens de GPEI zijn er vaccinatiecampagnes gepland in de regio.

Vooral kinderen getroffen

Het polio-virus wordt overgedragen via water of voedsel dat besmet is door menselijke uitwerpselen. Het treft vooral kinderen en kan verlamming veroorzaken. Volgens VN-rapporten zijn de Syrische gezondheidsinstanties frequent getroffen in het conflict. Maar 55 van de 88 openbare ziekenhuizen zijn er nog open. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners