'Exit Griekenland kan niet zomaar'

14/05/12 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Griekenland kan niet zomaar de eurozone of de Europese Unie verlaten, Athene zal daarover moeten onderhandelen met de andere EU-staten.

'Exit Griekenland kan niet zomaar'

© Reuters

Griekenland kan niet zomaar de eurozone of de Europese Unie verlaten, zo schrijft de website europanu.nl. Athene zal daarover met de andere EU-lidstaten moeten onderhandelen. Griekenland kan echter ook niet gedwongen worden tot een exit. "De Grieken zullen het zelf moeten willen."

Europa Nu beroept zich op het Europees Verdrag. Daaraan is een verdrag gekoppeld dat de werking van de EU regelt. Het monetair beleid wordt erin vastgelegd, er zijn bepalingen voor de eurolanden en overgangsregels voor de landen die nog niet met de euro werken. "Maar over een uittreden uit de eurozone wordt niet gesproken", aldus Europa Nu.

Exit EU wel geregeld

Een vertrek uit de Europese Unie is wel geregeld, in artikel 50 van het Europees Verdrag werd 2,5 jaar geleden een vertrekscenario opgenomen. De lidstaat moet het vertrek meedelen aan de andere lidstaten. Daarop volgen onderhandelingen, die resulteren in een akkoord met voorwaarden. Daarbij worden toekomstige banden met de unie in rekening gebracht, weet Europa Nu.

De uitstap is pas in kannen en kruiken als de lidstaten met gekwalificeerde meerderheid van stemmen over het akkoord, nadat Europees Parlement haar goedkeuring gegeven heeft.

'Tijdelijk euro loslaten'

Het zijn juristen die zich over de Griekse exit uit de eurozone - maar niet Europese Unie - moeten buigen, schrijft Europa Nu: "Een mogelijke oplossing kan zijn dat de Grieken de euro tijdelijk loslaten en dat voor het land dezelfde overgangsbepalingen gaan gelden, die nu voor de niet-eurolanden gelden. Griekenland kan dan orde op zaken stellen en uiteindelijk weer toetreden tot de eurozone."

Barroso: 'Grieken moeten zich aan afspraken houden'

Eerder waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de Grieken dat ze de euro moeten verlaten als ze hun afspraken niet nakomen. Ratingbureau Fitch reageerde dat in dat geval de rest van de eurozone ook de negatieve gevolgen zou voelen. (SD)


Onze partners