Executieplek Ceausescu wordt museum

12/08/13 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

De militaire basis waar de Roemeense dictator Nicolae Ceausecu en zijn vrouw Elena werden geëxecuteerd is omgevormd tot een museum.

Executieplek Ceausescu wordt museum

© Reuters

Weldra kunnen geïnteresseerden de plek waar de Roemeense dictator Nicolae Ceausecu en zijn vrouw Elena in 1989 om het leven kwamen, bezoeken.

"Bezoekers kunnen de muur zien waartegen Nicolae Ceausecu en zijn vrouw werden doodgeschoten", aldus Ovidiu Carstina, directeur van de museumsite. De legerbasis is flink gerenoveerd. De kamers zijn opnieuw ingericht zoals ze er in 1989 uitzagen. Zelfs de gebouwen zijn geverfd in de kleuren die de muren toen hadden.

De overheid besloot de gebouwen in Targoviste in centraal Roemenië open te stellen voor het publiek, nadat verschillende buitenlanders interesse hadden getoond. Ze wilden de plek op ongeveer tachtig kilometer ten noorden van de hoofdstad Boekarest graag met eigen ogen zien.

Harde hand
Ceausescu was van 1967 tot 1989 aan de macht in Roemenië. De dictator regeerde met harde hand tot er een opstand uitbrak in 1989. Ceasecu en zijn vrouw probeerden nog te vluchten met een helikopter, maar ze werden vastgezet door het leger en door een speciaal militair tribunaal ter dood veroordeeld. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners