Ex-speaker John Boehner: ‘Ted Cruz is de vleesgeworden Lucifer’

John Boehner stond bekend als de politicus met de meest actieve waterlanders © REUTERS
Rudi Rotthier

Toen hij eind vorig jaar opstapte als speaker, voorzitter, van het Huis van Afgevaardigden, leek John Boehner opgelucht (en was hij, niet voor het eerst, in tranen). Een van de redenen tot opluchting is dat hij nu niet langer te maken heeft met senator Ted Cruz.

Dat de eerder gematigde Republikein John Boehner niet kan opschieten met de conservatief-evangelische presidentskandidaat Ted Cruz was al langer geweten. In 2013 wist Cruz het land tot stilstand te brengen, onder meer door in de senaat kinderverhaaltjes voor te lezen tijdens een marathonsessie, die bedoeld was om de financiering van overheidsdiensten te laten verjaren, en dus de overheid op droog zaad te zetten en zo de subsidies aan Planned Parenthood te ontnemen.

Het plan van Cruz lukte, even, en maakte de Republikeinse partij minder populair dan ooit. John Boehner, de Republikeinse speaker die in het Huis van Afgevaardigden het land draaiende probeerde te houden, kreeg van Cruz te horen dat hij geen principes had, en ‘collaboreerde’ met de Democraten.

Cruz noemde Boehners collega in de Senaat, Mitch McConnell, ‘een leugenaar’, en deed er alles aan om zich te distantiëren van Washington, en hij ging volgens collega’s ‘over lijken’ om zijn zin te krijgen en om zichzelf in de kijker te werken.

In reactie noemde Boehner Cruz een ‘valse profeet’, een ‘oen’ en een ‘steenezel’. Toen Boehner vorig jaar opstapte, was dat onder meer omdat hij de buik vol had van radicalen als Cruz, die naar zijn aanvoelen zijn werk onmogelijk maakten.

‘De meest ellendige klootzak’

Tijdens een interview voor studenten aan de universiteit van Stanford, waarover The Stanford Daily bericht, werd Boehner gevraagd naar zijn appreciatie van de huidige presidentskandidaten.

Ted Cruz, senator uit Texas en Republikeins presidentskandidaat
Ted Cruz, senator uit Texas en Republikeins presidentskandidaat© REUTERS

Hij was voor bijna iedereen eerder positief.

Donald Trump, met wie hij geregeld gaat golfen, noemde hij ‘een sms-vriend’. Hij hield zich op de vlakte wat betreft de standpunten van de zakenman, maar hij zou op hem stemmen als hij de Republikeinse nominatie wint. Hij noemde Bernie Sanders de meest eerlijke politicus in de race, Hillary Clinton kwalificeerde hij als ‘slim’, al is hij het oneens met haar manier van aan politiek doen. John Kasich omschreef hij als ‘nog altijd mijn vriend’, hoewel het blijkbaar een moeizame vriendschap is geworden.

Maar Cruz? ‘Lucifer in the flesh’, was het eerste wat Boehner te binnen schoot: ‘de vleesgeworden Lucifer’.

‘Ik heb Democratische vrienden en Republikeinse vrienden. Ik kan opschieten met bijna iedereen, maar ik heb in mijn leven nooit met een meer ellendige klootzak gewerkt’.

‘Zijn innerlijke Donald Trump’

Cruz reageerde snel op de uitspraken van Boehner, die, gaf hij aan, ‘zijn innerlijke Donald Trump had laten ontsnappen’.

‘Als je tevreden bent met John Boehner als speaker, en als je een president als Boehner wilt, dan is Donald Trump je man’, zei hij tijdens een meeting. ‘Als John Boehner me Lucifer noemt, viseert hij niet mij, dan viseert hij jullie’.

Hij zei ook dat hij nooit een diepgaande woordenwisseling met Boehner had gehad.

Cruz werkte in de late jaren 90 een tijd als advocaat voor Boehner.

Amerikaanse nieuwssites maken zich intussen vrolijk over de scheldtermen en grappen die al voor Cruz zijn bedacht, meestal door partijgenoten en collega senatoren.

Zoals: ‘Waarom heeft iedereen onmiddellijk een hekel aan Cruz? Om tijd uit te sparen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content