Ex-president Musharraf formeel beschuldigd moord Benazir Bhutto

30/07/13 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf wordt formeel beschuldigd van de moord op zijn rivaal Benazir Bhutto in 2007.

Ex-president Musharraf formeel beschuldigd moord Benazir Bhutto

© Reuters

De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf zal formeel beschuldigd worden van de moord op zijn rivaal Benazir Bhutto, die in 2007 tijdens een politieke bijeenkomst werd vermoord. Dat hebben zijn advocaten verklaard.

Het is de eerste keer dat een voormalige Pakistaanse legerchef in beschuldiging wordt gesteld voor moord. Musharraf, die na vier jaar ballingschap is teruggekeerd naar Pakistan, werd na zijn aankomst in het land snel opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd een complot te hebben opgezet voor de moord op Bhutto. De oppositieleidster kwam in 2007 om bij een schietpartij en een zelfmoordaanslag.

De voormalige generaal moest verschijnen voor een antiterreurrechtbank, aldus procureur Chaudhry Azhar. Hij moet opnieuw op een hoorzitting verschijnen op 6 augustus. Dan zal de akte van inbeschuldigingstelling voorgelezen worden.

Nog niemand veroordeeld

Een van zijn advocaten heeft verklaard dat Musharraf aanwezig zal zijn tijdens het zitting en onschuldig zal pleiten. Tot nu toe werd nog niemand veroordeeld voor de moord op Bhutto. Het regime van Musharraf beschuldigde indertijd de leider van de Pakistaanse taliban TTP, die alle betrokkenheid ontkende en later gedood werd door een Amerikaanse drone.

Mamnoon Hussain nieuwe president

Ondertussen hebben de Pakistaanse parlementsleden een nieuwe president gekozen: de zakenman Mamnoon Hussain is. Dat meldt de staatstelevisie.

Hussain, de kandidaat van de moslimliga (PML-N), heeft volgens de eerste gegevens vrij gemakkelijk de stemming gewonnen van zijn enige rivaal, Wajihuddin Ahmed, een gepensioneerde rechter van het hooggerechtshof. Hij volgt daarmee Asif Ali Zardari op, wiens mandaat als staatshoofd afloopt op 8 september.

Vervroegde verkiezingen

Normaal gezien moesten het nationale parlement en de provinciale raden pas op 6 augustus een nieuwe president aanduiden. Het hooggerechtshof heeft de verkiezing echter vervroegd, tot woede van de oppositiepartij PPP, die de presidentsverkiezing daarom boycot.

Mamnoon Hussain, die actief is in de textielsector, was in 1999 al korte tijd gouverneur van de zuidelijke provincie Sindh. (Belga/AVE)

Onze partners