Ex-oppositieleider Arseni Jatsenjoek leidt regering van nationale eenheid in Oekraïne

27/02/14 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Het parlement van Oekraïne heeft de vroegere oppositieleider Arseni Jatsenjoek aangeduid als premier. Hij leidt een regering van nationale eenheid.

Ex-oppositieleider Arseni Jatsenjoek leidt regering van nationale eenheid in Oekraïne

Arseni Jatsenjoek © Reuters

Van de 417 aan de stemming deelnemende volksvertegenwoordigers stemden er 371 voor Jatsenjoek. Daar waren ook stemmen bij van de Partij van de Regio van de afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Jatsenjoek (39) is pro-Europees en is een trouwe volgeling van de vroegere premier Joelia Timosjenko. Hij leidde de fractie van haar Vaderlandspartij in het parlement.

Regering

De coalitie bestaat uit drie fracties en twee groepen van parlementsleden. De eerste zijn de vroegere oppositiepartijen Vaderland van ex-premier Joelia Timosjenko, Udar van presidentskandidaat Vitali Klitsjko en Vrijheid van de rechtse populist Oleg Tjagnibok. De tweede zijn Soeverein Europees Oekraïne en Economische Ontwikkeling, aldus onafhankelijk parlementslid en voorzitter van de nationale defensie- en veiligheidscommissie Vladimir Litvin.

De coalitie zou over 245 stemmen in het parlement (met 450 zetels) beschikken. Het precieze aantal wordt pas duidelijk als elk parlementslid persoonlijk een coalitieakkoord tekent, voegde Litvin eraan toe.

Crisis

Jatsenjoek moet met zijn regering het land door de ergste crisis sinds decennia voeren. Voor zijn aanstelling tot premier beloofde hij een associatieovereenkomst met de Europese Unie en het behoud van de Krim in Oekraïne.

Op 25 mei zijn er vervroegde presidentsverkiezingen in Oekraïne. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners