Ex-eurocommissaris Barnier zal voor Europese Commissie brexit onderhandelen

27/07/16 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:41

Voormalig eurocommissaris Michel Barnier zal voor de Europese Commissie de onderhandelingen leiden over de brexit. De Franse conservatief, wiens partij op dit moment niet aan de macht is, werd woensdag benoemd door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Ex-eurocommissaris Barnier zal voor Europese Commissie brexit onderhandelen

© REUTERS

"Ik ben erg blij dat mijn vriend Michel Barnier deze belangrijke en moeilijke taak aanvaard heeft", aldus Juncker, die naar eigen zeggen "een ervaren politicus" zocht voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. "Hij heeft een uitgebreid netwerk van contacten in de hoofdsteden van alle EU-lidstaten en in het Europees Parlement, wat ik een waardevol pluspunt vind voor deze functie."

Barnier zal rechtstreeks aan Juncker rapporteren. "Hij zal toegang hebben tot alle noodzakelijke middelen van de Commissie om de taak uit te voeren", aldus nog de Commissievoorzitter. "Ik zal hem vragen om het college regelmatig te briefen en mijn team van nabij te betrekken bij de onderhandelingen."

Geen artikel 50 voor eind van het jaar

De nieuwe Britse premier, Theresa May, liet al verstaan dat ze het befaamde artikel 50 dat de onderhandelingsklok in gang zet niet zal inroepen voor het einde van het jaar. Tot dan zal Barnier "intern de voorbereidingen treffen voor het werk dat op stapel staat" en "de noodzakelijke contacten leggen met de Britse autoriteiten en alle andere onderhandelaars van de EU en de lidstaten".

Eerder raakte al bekend dat de Belg Didier Seeuws namens de Europese lidstaten de zogeheten brexit Task Force zal leiden. Hij is geen onbekende onder de regerings- en staatsleiders van de EU. Tot eind 2014 was hij de kabinetschef van toenmalig Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy. Seeuws heeft momenteel een directiefunctie in de EU-ministerraad. Michel Barnier was eurocommissaris van 1999 tot 2004 en van 2010 tot 2014. Voordien en tussendoor bestierde hij verschillende ministerportefeuilles in Frankrijk, waaronder Buitenlandse Zaken.

Als eurocommissaris bevoegd voor Financiële Diensten werd hij in 2014 trouwens opgevolgd door Jonathan Hill, de Brit die zijn Europese topjob opgaf naar aanleiding van de brexit. (Belga/NSK)

Onze partners