Ex-dictator Tunesië krijgt opnieuw levenslang

19/07/12 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

Voor de tweede keer wordt de afgezette Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali tot levenslang veroordeeld.

Ex-dictator Tunesië krijgt opnieuw levenslang

© AFP

Een militaire rechtbank in Tunesië heeft de voormalige president Zine El Abidine Ben Ali tot levenslang veroordeeld. Het is al de tweede keer dat een rechter bepaalt dat de ex-dictator voor de rest van zijn leven moet worden opgesloten. Maar omdat hij naar Saoedi-Arabië vluchtte, is het erg onwaarschijnlijk dat Ben Ali daadwerkelijk achter de tralies belandt.

De nieuwe Tunesische regering heeft herhaaldelijk gevraagd om de uitlevering van Ben Ali, maar tot nog toe komt daar niets van in huis.

Ook medestanders Ben Ali veroordeeld

Naast Ben Ali werden ook andere voormalige regeringsfunctionarissen veroordeeld. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken kreeg vijftien jaar cel. De ex-veiligheidschef van Ben Ali kreeg twintig jaar.

Ben Ali en zijn functionarissen worden veroordeeld vanwege de doden die vielen toen de dictator in 2010 door zijn eigen volk verdreven werd. De bevolking kwam destijds in opstand nadat een misnoegde verkoper zich in brand had gestoken. Het protest in Tunesië was de aanleiding voor de Arabische Lente. (JC)

Lees meer over:

Onze partners