Ex-advocaat Trump pleit schuldig aan overtreden wet campagnefinanciering

Michael Cohen © Reuters

Trumps ex-advocaat Michael Cohen pleitte dinsdag schuldig aan overtredingen op de wet voor campagnefinanciering.

De man die jarenlang advocaat was van Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, heeft voor een rechtbank in New York toegegeven dat hij overtredingen heeft begaan op de wet op de campagnefinanciering. Cohen gaf toe dat hij dat in opdracht deed van een kandidaat, zonder die bij naam te noemen. Dat berichten financieel nieuwsagentschap Bloomberg en tv-zender CNN dinsdag.

Cohen pleitte schuldig voor acht feiten. Het gaat onder meer om belastingontduiking en valse verklaringen aan een bank. Het vonnis zou volgen op 12 december.

Volgens financieel nieuwsagentschap Bloomberg verklaarde Cohen voor de rechtbank dat hij in opdracht van een kandidaat 130.000 dollar aan iemand heeft betaald, opdat die zou zwijgen. Eerder had Cohen verklaard dat hij die som een maand voor de presidentsverkiezingen in november 2016 aan pornoactrice Stormy Daniels gestort had. Daniels beweert dat ze een affaire had met Trump.

Ook zou Cohen geregeld hebben om 150.000 dollar zwijggeld te betalen aan de voormalige playmate Karen McDougal. Ook zij beweert een affaire met Trump gehad te hebben.

FBI-onderzoekers doorzochten in april het kantoor, de woning en een hotelkamer van Cohen. Daarbij namen ze e-mails en allerhande andere documenten in beslag, onder meer over Cohens omstreden betalingen. De onderzoekers zouden volgens Cohens advocaat getipt zijn door Robert Mueller, de vroegere FBI-baas en speciaal aanklager in het Rusland-onderzoek. Cohen wordt dikwijls omschreven als Trumps ‘fixer’ en gold als uiterst loyaal. Maar de voorbije weken verklaarde hij in interviews dat hij afstand genomen heeft van zijn vroegere baas. Ook raakte een opname bekend die hij maakte van een gesprek met Trump. De president had daarop scherpe kritiek.

Trump heeft dinsdag vragen van journalisten over Cohen, toen hij naar de trappen van Air Force One liep, genegeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content