Evacuatie in Aleppo opgeschort, ‘maar niet afgelopen’

© AFP

In de fel bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo hebben de strijdkrachten van het regime de operatie om duizenden burgers en strijders uit de rebellenenclave te evacueren vrijdag opgeschort, zo verluidde uit Syrische veiligheidsbron.

Het luidde dat ‘gewapende lieden de voorwaarden van het akkoord’ rond de evacuaties ‘niet hebben geëerbiedigd’. Tegenover de Britse zender ITV zei een Syrische functionaris dat er ‘obstructies’ waren. Een getuige meldde ontploffingen op een plaats vanwaar evacuatiebussen vertrekken. Volgens ITV meldden Syrische media dat ‘militanten’ tijdens de evacuatie proberen gevangenen te maken, wat een schending is van het akkoord.

De operatie is alleen maar ‘opgeschort’ en niet volledig afgeblazen, zo heeft een Syrische militaire bron vrijdag aan het Franse persbureau AFP gezegd. Ook Turkije zegt dat de ontzetting uit oost-Aleppo “nog niet is afgelopen.”

De evacuatie uit de rebellenzone in de noordelijke Syrische stad Aleppo verliep eerder al moeizaam. Honderden mensen stonden bij wintertemperaturen te wachten op bussen die hen uit de stad zouden brengen, ‘maar het probleem is dat er niet veel bussen komen’, zei Ibrahim al-Haj van de Syrische Burgerberscherming White Helmets. Volgens het Internationale Rode Kruis kan de evacuatie nog dagen in beslag nemen.

Zeven keer gependeld

De ontruiming van de rebellengebieden was donderdag gestart en volgens het Rode Kruis is ze gedurende de hele nacht voortgezet. Het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium van de Mensenrechten meldt dat bussen en ambulances in totaal zeven keer tussen de stad Aleppo en door de rebellen gecontroleerde gebieden in het westen van de gelijknamige provincie hebben gependeld.

Het Rode Kruis meldde dat al 6.000 mensen de stad konden verlaten, onder wie minstens 250 gewonden. De balans die de Syrische regering opmaakt ligt een pak hoger: volgens haar konden al meer dan 8.000 mensen worden geëvacueerd. De Russen houden het op 6.500.

Russisch president Vladimir Poetin gaf vrijdag tijdens zijn bezoek in Japan te kennen dat ‘de volgende stap’ voor zijn bondgenoot Syrië ‘een staakt-het-vuren op het volledige territorium’ is. ‘We voeren intense onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de gewapende oppositie, onder meer dankzij de bemiddeling van Turkije.’ Poetin wil alle partijen van het conflict om de tafel krijgen, ‘dat zou in de de Kazachse hoofdstad Astana kunnen zijn’.

Partner Content