Europol waarschuwt voor nieuwe tactieken van IS in Europa

02/12/16 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:56

De Europese politieorganisatie Europol waarschuwt dat terreurnetwerk Islamitische Staat zijn werkwijze in Syrië en Irak, zoals aanslagen met bomauto's, ontvoeringen en afpersingen, mogelijk ook zal toepassen in Europa.

Europol waarschuwt voor nieuwe tactieken van IS in Europa

© belga

In een nieuwe rapport met de titel Changes in Modus Operandi of IS revisited actualiseert Europol de dreiging van Islamitische Staat voor de Europese Unie. Het rapport is bedoeld als een waarschuwing voor de lidstaten van de EU.

De inlichtingendiensten schatten, zo schrijft Europol, dat op dit moment verschillende tientallen mensen in Europa verblijven, gestuurd door IS en in staat om aanslagen te plegen. De meest geviseerde landen zijn alle EU-lidstaten die deelnemen aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, waaronder dus België en Frankrijk.

Bomauto's en ontvoeringen

Europol verwacht in eerste instantie dat terroristen dezelfde modus operandi en wapens als bij eerdere aanslagen zullen gebruiken, maar waarschuwt tegelijk voor de mogelijke import van de werkwijze die IS toepast in Syrië en Irak, namelijk bomauto's, ontvoeringen en afpersingen.

De politieorganisatie wijst erop dat ook de terreurcel achter de aanslagen in Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016) wilden toeslaan met bomauto's, maar uiteindelijk noodgedwongen hun plannen wijzigden.

Libië

Contraterrorisme-experts verwachten bovendien dat IS ook aanslagen zal plannen en coördineren vanuit Libië. Het Noord-Afrikaanse land wordt sinds de val van leider Muammar Khaddafi in 2011 geteisterd door geweld en politieke instabiliteit en IS heeft van de chaos gebruikt gemaakt om er voet aan grond te krijgen.

In een interview met Knack voorspelde Midden-Oostenkenner Koert Debeuf begin dit jaar al dat IS zijn aandacht van Syrië naar Libië zou verschuiven. 'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië.'

Radicalisering

Ten slotte waarschuwt Europol dat Syrische vluchtelingen in Europa kwetsbaar kunnen worden voor radicalisering en zo een gemakkelijk doelwit voor extremisten kunnen worden. 'Het is de bedoeling van IS om de Europese bevolking te radicaliseren en op te zetten tegen asielzoekers en het is mogelijk dat strijders van IS opvangcentra voor vluchtelingen infiltreren', luidt het.

In 2015 hebben de Europese veiligheidsdiensten 667 lieden op verdenking van jihadistische activiteiten gearresteerd, zegt het rapport nog. (KVDA)

Lees het volledige rapport van Europol

Lees meer over:

Onze partners