Europese Unie werkt aan aanhoudingsbevel voor minderjarigen

© Belga

Er komt een Europees aanhoudingsbevel voor minderjarigen vanaf zestien jaar. Dat staat in een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Bedoeling is de uitlevering van een minderjarige die ernstige feiten heeft gepleegd in ons land, maar zich elders binnen de Europese Unie bevindt, vlotter te laten verlopen.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de moeilijke uitleveringsprocedure van Adam G., die veroordeeld werd voor de moord op Joe Van Holsbeeck, van Polen naar ons land aangetoond dat een nieuw wettelijk kader zich opdringt.

Voortaan zal het parket een Europees aanhoudingsmandaat kunnen uitvaardigen wanneer een minderjarige, die minstens zestien jaar was op het moment van de feiten, zich in het buitenland bevindt en voorwerp uitmaakt van een voorlopige of definitieve maatregel tot plaatsing in een gesloten opvoedingsafdeling.

Het parket zal zich daarvoor kunnen beroepen op een beslissing van een jeugdrechtbank of jeugdrechter. Dezelfde wettekst voert overigens nog enkele aanpassingen door die verdere stappen zetten in de integratie van penitentiaire gezondheidszorg in de reguliere gezondheidszorg.

Die wijzigingen moeten een gelijkwaardigheid garanderen op het vlak van de geneeskundige verstrekking, de zorgcontinuïteit (de zorg wordt niet onderbroken wanneer iemand in de gevangenis terechtkomt) en alle waarborgen waar men in de vrije samenleving ook van kan genieten.

Partner Content