‘Europese Unie vernedert Turkije’

Mevlüt Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken © Reuters

De Europese Unie “vernedert” Turkije. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gezegd tijdens een interview met de Duitse krant Bild dat maandag verschijnt. Hij roept de EU dan ook opnieuw op om over te gaan tot een opheffing van de visumplicht in het kader van het omstreden Turks-Europese vluchtelingenakkoord.

“Het Turkse volk is getraumatiseerd” na de putsch van 15 juli, en de Europeanen “vernederen ons in plaats van Turkije te helpen”, aldus Cavusoglu aan de Duitse boulevardkrant. De minister betreurt de bevriezing van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU en van de gesprekken over de opheffing van de visumplicht voor Turkse burgers.

Volgens de minister heeft Ankara “harder dan veel andere landen gewerkt om aan de toetredingsvoorwaarden tot de EU te voldoen”, maar krijgt Turkije in ruil “enkel maar bedreigingen, beledigingen en een totale blokkade” van de EU-lidstaten.

Bevoordelen coupplegers

“Ik vraag me af: welke misdaad hebben we begaan? Waarom deze vijandigheid?”, aldus Cavusoglu, die de EU er woensdag al van beschuldigde dat ze een anti-Europees gevoel heeft aangewakkerd in Turkije door de verantwoordelijken van de coup te “bevoordelen” en zelfs “aan te moedigen”.

Hij vraagt ook opnieuw de liberalisering van de visa voor de Turkse burgers, wat een van de voorwaarden was van Turkije bij het afsluiten van het Turks-Europees vluchtelingenakkoord in maart, dat een einde zou moeten maken aan de illegale overtochten van asielzoekers naar de Griekse eilanden.

“Het is duidelijk: ofwel passen we alle onderdelen van het akkoord tezamen toe, ofwel laten we ze allemaal varen”, aldus Cavusoglu, in een reactie op vraag over de mogelijkheid dat Turkije opnieuw duizenden asielzoekers de oversteek zou laten maken richting Europa vanaf oktober.

Relaties met Europa niet beter

Europa en Ankara leven al enkele maanden op gespannen voet, en de relaties zijn er niet op verbeterd sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije. Die leidde tot massale zuiveringen binnen het leger en de openbare diensten, die dan weer afschuw hebben opgewekt bij de Europeanen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde er eerder al mee om het vluchtelingenakkoord op te blazen als de opheffing van de visumplicht niet wordt gegarandeerd.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content