Europese Unie schort waarnemersmissie Burundi op

28/05/15 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:47

De Europese Unie schort haar geplande waarnemersmissie voor de verkiezingen in Burundi op omwille van het hardhandige optreden tegen de oppositie en de beperkingen op de persvrijheid.

Europese Unie schort waarnemersmissie Burundi op

© AFP

De Europese Unie schort haar geplande waarnemersmissie voor de verkiezingen in Burundi op omwille van het hardhandige optreden tegen de oppositie en de beperkingen op de persvrijheid. Dat heeft de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid Federica Mogherini meegedeeld.

Couppoging

In Burundi wordt al weken hevig geprotesteerd tegen het voornemen van president Pierre Nkurunziza om mee te dingen naar een derde mandaat in de verkiezingen die in juni gepland zijn. Volgens mensenrechtenactivisten verloren al meer dan 25 mensen het leven in protestacties tegen het regime, dat intussen ook al met een couppoging afrekende.

De Europese Unie wou de verkiezingen volgen en stuurde meer dan een maand geleden een eerste team naar het Centraal-Afrikaanse land, maar volgens Mogherini zijn "de minimale voorwaarden" niet aanwezig om de waarnemers hun werk te laten uitvoeren. De EU blijft bereid om waarnemers te sturen, maar enkel "indien een akkoord kan bereikt worden over aanvaardbare omstandigheden voor het verloop van democratische verkiezingen".

Geweld en beperkingen media

Volgens de hoge vertegenwoordigster wordt het verkiezingsproces "ernstig besmeurd door beperkingen op de onafhankelijke media, het buitensporige gebruik van geweld tegen betogers, een klimaat van intimidatie voor oppositiepartijen en de civiele samenleving en een gebrek aan vertrouwen in de verkiezingsautoriteiten". (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners