Europese Unie legt binnen een week nieuwe sancties tegen Rusland op tafel

31/08/14 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:10

In het licht van de verdere escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne zijn de Europese staatshoofden en regeringsleiders bereid nieuwe sancties tegen Rusland te treffen. De Europese Commissie zal "binnen een week" nieuwe voorstellen op tafel leggen, aldus voorzitter Herman Van Rompuy.

Europese Unie legt binnen een week nieuwe sancties tegen Rusland op tafel

Herman Van Rompuy © Belga

"Iedereen is er zich van bewust dat we snel moeten optreden", zei Van Rompuy na afloop van de Europese top van zaterdag. De Commissie heeft reeds een groot deel van het voorbereidende werk verricht en de lidstaten starten maandag meteen met hun consultaties over de nieuwe batterij maatregelen. De uiteindelijke beslissing wordt genomen "in functie van de evolutie van de situatie".

Volgens Van Rompuy toonden de Europese leiders "grote vastberadenheid om elke mogelijke druk uit te oefenen op Rusland om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en een politieke oplossing te vinden, want er is geen militaire oplossing".

"We zijn vastbesloten om door te zetten met de sancties, ook al zorgen ze voor spanningen in onze landen. Dat is de prijs die betaald moet worden", zo vatte de Belg de sfeer van het overleg samen.

Naast de doelgerichte blokkering van financiële tegoeden en inreisverboden voor individuen, hanteert de Europese Unie sinds eind juli ook economische sancties tegen Rusland. Zo is de toegang van Russische staatsbanken tot de Europese financiële markten belemmerd, is een wapenembargo op nieuwe contracten van kracht en is de uitvoer van hoogtechnologisch materiaal voor olie- en schaliegaswinning stopgezet.

De nieuwe sancties zouden zich volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel opnieuw op die domeinen situeren. De Litouwse presidente Dalia Grybauskaite sprak zich ook uit voor wapenleveringen aan Oekraïne, maar daar wil alvast Merkel niet van weten. Dat zou de valse indruk doen ontstaan dat het conflict op militaire wijze opgelost kan worden, aldus de bondskanselier. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners