Europese Unie: ‘Frankrijk staat niet alleen in Mali’

© Reuters

Ook de Europese Unie wil Frankrijk bijstaan in haar missie in Mali. Europa zal vermoedelijk instructeurs en logistieke ondersteuning naar Oost-Afrika sturen.

De Europese Unie stuurt eind deze week een verkennende missie naar Mali met het oog op een versnelde ontplooiing van het opleidingsprogramma voor het regeringsleger. Dat hebben Europese functionarissen gezegd in de aanloop naar een speciale bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over het gewapende conflict in het West-Afrikaanse land. “Frankrijk staat niet alleen in Mali”, zo verzekerden ze.

Frankrijk lanceerde vrijdag een onverwacht luchtoffensief om de opmars van gewapende groeperingen vanuit het noorden van Mali te stuiten. “Frankrijk handelde als eerste omdat het de middelen had”, zo klinkt het in Europese middens. Iedereen deelt de Franse analyse dat een snel ingrijpen noodzakelijk was. “De intentie van de jihadisten is duidelijk geworden: zoveel mogelijk Malinees grondgebied onder controle krijgen”.

Vitaal belang

“Europa heeft een vitaal belang bij wat er in Mali gebeurt”, klinkt het bij de Europese ministers. Ons land, Groot-Brittannië en Duitsland hebben intussen concrete steun geboden aan de Franse missie.

De ministers geven binnenkort hun fiat aan de Europese missie op Afrikaanse bodem. Bij de volgende zitting van de ministers zal er een bevelhebber benoemd worden en zullen de werkmogelijkheden besproken worden.

Volgens de eerste plannen wil Europa zo’n 200 instructeurs naar Mali sturen om vier van de acht regeringsbataljons te trainen. Nog 250 andere militairen zullen instaan voor de logistieke ondersteuning en bescherming. De Europese troepen blijven normaalgezien weg van het front.

Extra waakzaam voor terreuraanslagen

Europa wil ook de Malinese interimregering bijstaan met humanitaire hulp. De EU stelt wel duidelijk haar eisen aan Mali om de nodige democratische hervormingen door te voeren.

Het geweld in Mali dwingt ook Europa om extra waakzaam te zijn voor terroristische dreiging. “Er kan een zekere impact bestaan. In Frankrijk zijn de antiterreurmaatregelen verscherpt en ook onze diensten houden de ontwikkelingen in de gaten. Maar de brede consensus binnen de VN en onder Afrikaanse landen over de interventie zou de impact op de veiligheid in Europa moeten verminderen”, relativeert een terreurexpert van de EU. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content