Europese top mislukt

23/11/12 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn het niet eens geraakt over een meerjarenbegroting voor de Europese Unie.

Europese top mislukt

© belga

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn het niet eens geraakt over een meerjarenbegroting voor de Europese Unie.

De Europese leiders zaten vrijdag een hele dag om de tafel om te onderhandelen over een meerjarenbegroting tot 2020. Ondanks tal van bilaterale onderonsjes viel er echter nauwelijks vooruitgang te registreren."De standpunten liggen nog te ver uiteen. Er is nog meer werk nodig", zo viel te horen.

Nieuwe poging

Uiteindelijk beslisten de leiders de besprekingen te staken om een bittere clash te vermijden. Voorzitter Herman Van Rompuy ontving een mandaat om samen met Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso nieuwe pogingen te ondernemen om de kloof te dichten. Het is de bedoeling dat er begin 2013 een akkoord over de begroting van 2014 tot 2020 op tafel komt.

Geen drama

Volgens Van Rompuy is het niet nodig de situatie te dramatiseren. Ook voor de meerjarenbegroting 2007-2013 had de Europese Unie twee pogingen nodig, verduidelijkte hij op een persconferentie.

Constructief debat

De komende weken houden Van Rompuy en Barroso achter de schermen overleg met de 27 staatshoofden en regeringsleiders om in januari - op een nieuwe top - een akkoord te bereiken. Ook al leverde de Europese Raad nu geen compromis op, toch waren de bilaterale onderhandelingen op donderdag en het groepsdebat van de leiders op vrijdag zeer constructief, aldus Van Rompuy. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners