Europese top in het teken van economische groei

30/01/12 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

De Europese leiders concentreren zich tijdens de Europese top in Brussel op maatregelen om de economische groei te ondersteunen.

Europese top in het teken van economische groei

© AFP

Tegen de achtergrond van de algemene staking in België willen de Europese leiders met hun informele treffen van de perceptie wat bijkleuren en de politieke focus even verschuiven van begrotingsdiscipline naar economische groei en jobcreatie. Europa telt momenteel zo'n 23 miljoen werklozen.

Drie aandachtspunten worden naar voren geschoven: tewerkstelling, en in het bijzonder de strijd tegen jeugdwerkloosheid, de toegang van kleine en middelgrote ondernemingen tot financiering en de maximale benutting van de voordelen van de Europese eenheidsmarkt.

De jeugdwerkloosheid is uitgeroepen tot een bijzonder aandachtspunt van de top. Bijna een kwart van de jongeren is werkloos en in Spanje zit inmiddels bijna één op twee jongeren zonder job.

Een nieuw debat over de versterking van de fondsen voor noodlijdende eurolanden wordt pas op de Europese top van begin maart verwacht. Wel zullen de leiders maandag reeds hun fiat geven aan het verdrag tot oprichting van het permanente noodfonds ESM. Dat fonds van 500 miljard euro moet vanaf juli het voornaamste verdedigingswapen van de eurozone worden.

Begrotingsverdrag

Ook moeten de leiders zich akkoord verklaren met het begrotingsverdrag. Het verdrag moet de begrotingsdiscipline in de eurozone verder aansnoeren en het vertrouwen van de financiële markten in de houdbaarheid van de Europese openbare financiën
heroveren.

Maar daarover bestaat nog geen eensgezindheid onder de 26 landen die deelnemen aan de onderhandelingen. Zo blijft niet-euroland Polen toegang eisen tot de halfjaarlijkse toppen van de eurolanden, maar dat stuit op verzet in Frankrijk.

Volgens premier Elio Di Rupo vormen het herstellen van de groei en het hanteren van meer budgettaire discipline samen "de mogelijkheid om verder te gaan in de goede richting, weg uit de crisis".

Tobintaks
De Europese top komt er een dag nadat de Franse president Nicolas Sarkozy een taks van 0,1 procent op financiële transacties aankondigde in Frankrijk, een zogenaamde tobintaks.

Sarkozy hoopt met de belasting "een schok teweeg te brengen" en vervolgens de andere Europese landen over de streep te trekken.

Hoewel het niet op de officiële agenda staat, zal er in de wandelgangen, zoals bij de vorige bijeenkomsten, ongetwijfeld ook gepraat worden over de Griekse schuldkwijtschelding. In Griekenland onderhandelt de regering al een tijdje met banken en andere private schuldeisers over een vrijwillige afschrijving van een deel van de enorme staatsschuld van Griekenland.

Begrotingscommissaris
Afgelopen weekend kwam het Duitse plan bovendrijven om tijdelijk een Europese begrotingscommissaris ("Sparkommissar") aan te stellen die erop moet toezien dat Griekenland zijn financiën daadwerkelijk saneert. Dat idee lijkt, afgaande op de reacties aan de ingang van de top, voor sommige landen onaanvaardbaar. "Ik denk niet dat zo'n commissaris er alleen voor Griekenland zou mogen zijn. Dat is onaanvaardbaar", zei Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van de eurogroep.

Andere leiders, zoals de Nederlandse minister-president Mark Rutte, wilden geen commentaar geven zolang het voorstel niet officieel gelanceerd wordt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners