Europese regeringen steunen misbruik van vluchtelingen in Libië, zegt Amnesty International

Sub-Saharaanse migranten in een detentiekamp ten zuiden van Benghazi, Libië (2/12/2017) © Belga Image

Ze zijn zich daar boven dien ten volle van bewust, volgens de mensenrechtenorganisatie.

De Europese regeringen zijn medeplichtig aan de foltering en het misbruik van tienduizenden vluchtelingen en migranten door de Libische immigratiediensten, en zijn zich daarvan bewust. Dat is de harde aanklacht die mensenrechtenorganisatie Amnesty International formuleert in het rapport ‘Libya’s dark web of collusion’.

Misbruik en uitbuiting

Vorige maand toonde CNN beelden waarop te zien was hoe in Libische kampen vluchtelingen verhandeld werden als slaven. Vanuit de Europese hoofdsteden werd die praktijk unaniem veroordeeld, maar volgens Amnesty verlenen Europese regeringen ‘actief steun aan een systeem van misbruik en uitbuiting’.

Bedoeling van dit systeem is te voorkomen dat mensen de Middellandse Zee oversteken. ‘Europese regeringen zijn zich niet alleen ten volle bewust van deze misbruiken. Door de Libische autoriteiten actief te steunen bij het verhinderen van overtochten over zee of bij het vasthouden van mensen in Libië, maken ze zich ook medeplichtig aan deze misdaden’, aldus John Dalhuisen van Amnesty.

De mensenrechtenorganistie wijst op de reeks maatregelen die EU-lidstaten, en dan vooral Italië, hebben getroffen om de migratieroute door Libië af te sluiten. De EU-samenwerking met Libië bestaat nu uit drie delen: technische steun en bijstand voor de Libische overheidsdienst die illegale migratie bestrijdt, hulp bij de opleiding en uitrusting van de kustwacht en deals met de Libische lokale overheden, stamoversten en gewapende groepen.

De Libische kustwacht op zijn beurt sluit akkoorden met mensensmokkelaars. Op hun boten worden merktekens aangebracht, waardoor die door de Libische wateren kunnen passeren zonder te worden onderschept. Daarnaast voert de kustwacht wel meer operaties uit, dankzij de EU-steun. Dit jaar al werden al bijna 20.000 mensen onderschept en vervolgens overgebracht naar detentiecentra, waar gefolterd wordt.

Bootincident

In het rapport is verder te lezen dat een door Italië aan de Libische kustwacht gedoneerd schip, de Ras Jadir, begin november betrokken was bij een incident waarbij 50 mensen verdronken. ‘Het roekeloze optreden van de kustwacht droeg bij tot de verdrinkingsdood van deze mensen’, aldus Amnesty.

Amnesty heeft beeldmateriaal waarop te zien is hoe de Ras Jadir richting een zinkende opblaasboot voer en de essentiële veiligheidsprocedures negeerde. Omdat de kustwacht er niet in slaagde zijn reddingsboot de lanceren, moesten de vluchtelingen omhoog klauteren langs de flanken van het schip. Velen vielen daarbij in het water. Toen een ngo-vaartuig dat in de buurt was, eigen reddingsbootjes inzette, werd vanuit de Ras Jadir met voorwerpen gegooid om hen weg te jagen. Amnesty heeft het over een ‘eerste onomstotelijk bewijs dat een boot, geschonken door een Europese regering, betrokken was bij zo’n incident’.

Partner Content