Europese Parlementsleden binden hiphopstrijd aan

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

We zouden het haast vergeten, maar in het stemhokje zullen we op 25 mei niet enkel voor België en Vlaanderen ons best moeten doen om binnen de lijnen te kleuren, ook Europa vraagt naar een rode toets. Om de Europese verkiezingen uit de vergetelheid te halen en de interesse van jongeren te wekken, opent het Europees Parlement de deuren voor een freestyle hiphop-battle.

De klassieke debatten met indommelende parlementsleden, vastgevezen microfoontjes en naarstige vertalers moeten woensdag 9 april 2014 wijken voor het ‘droppen’ van de ‘mic’ in een heuse rapcompetitie door mannen en vrouwen in maatpak. EU40 – een netwerk dat Europese Parlementsleden jonger dan 40 verbindt in een poging het Parlement nieuw leven in te blazen – en MTV Voices slaan de handen in elkaar in samenwerking met MCI en AmCham, gesteund door Facebook, voor de eerste ‘Battle for your vote!’

Saaie debatten vervangen door rapbattle

Vier teams zullen vanaf 18u30 de strijd aanbinden door te rappen over actuele en relevante Europese thema’s. Elk team is samengesteld uit twee Europese Parlementsleden (MEP) van dezelfde politieke partij en een professionele freestyle hiphopartiest. De onconventionele debatten zullen gevoerd worden op de beats van DJ2EZ. De freestylers zullen het onderwerp pas op het moment van de battle zelf te horen krijgen.

Die onderwerpen worden door verschillende jonge afgevaardigden van ngo’s aangebracht. Zij zullen ook telkens hun thema’s voorstellen aan het publiek terwijl de MEP’s zich voorbereiden op de competitie en hun rapper briefen over hun standpunt. Uiteindelijk bepaalt het publiek welk team met de eer gaat lopen door de handen stevig tegen elkaar te klappen.

‘Beslissingen van het Europees Parlement hebben gevolgen voor jongeren’

‘Iedereen, jong en oud, mag zich aanmelden om naar de rap-battle te komen. Toch richten we onze pijlen vooral op jongeren. Bij de vorige Europese verkiezingen stemde namelijk slechts 20 procent van de jongeren onder de 25. We willen via dit initiatief duidelijk maken dat beslissingen in het Europees Parlement ook voor hen belangrijke gevolgen hebben. Het gaat daarbij onder andere over open internet, de Erasmusbeurs en hervorming van het auteursrecht om online tot meer en betere muziekdiensten te komen’, legt de deelneemster voor de liberale fractie ALDE, Marietje Schaake uit.

Wie erbij wil zijn kan het formulier op de website van EU40 invullen. Voor wie de spannende strijd niet zal kunnen bijwonen, biedt MTV Voices een alternatief aan door het hiphopevenement te filmen en er een video van uit te brengen.

Afterparty met Europese Parlementsleden

Het team van de liberalen van ALDE wordt naast de Nederlandse Schaake ook vertegenwoordigd door Litouwse partijgenote Justina Vitkauskaite, in samenwerking met rapper LeeN. ‘Hij zal ons voorbereiden op de battle en helpen om onze ideeën om te zetten in raps. Wie weet kan ik wat ik die avond bijleer later in verkiezingsdebatten toepassen’, zegt Schaake.

Voor de conservatieven van de EPP zullen de Roemeen Sebastian Valentin Bodu en de Italiaanse Lara Comi met rapper Dekay voor het nodige educatieve entertainment zorgen. De Duitser Ismail Ertug, de Kroatische Sandra Petrovic Jakovina en hiphopper Mils representeren de socialistische S&D. Tot slot strijden de Duitse Franziska of ‘Ska’ Keller en rapper Mos Prob samen voor de Groenen.

De MC die het evenement in goede banen zal leiden is Ryan Miller. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er special acts door Uncle Suel en Laioung en volgt een afterparty in Coco, Place Luxembourg in Brussel nadat de deelnemende teams het beste van zichzelf gegeven hebben.

‘Het is de eerste editie, maar ik zie het zeker zitten om meer van zulke evenementen te organiseren als we jongeren op die manier meer bij ons werk kunnen betrekken. Dat is iets waar we ons altijd voor moeten inzetten, niet een keer om de vijf jaar’, besluit Schaake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content