Europese leiders stellen Rusland voor ultimatum

Petro Porosjenko © BELGAIMAGE

De Europese staatshoofden en regeringsleiders geven Rusland drie dagen tijd om een aantal stappen te zetten die de spanningen in het oosten van Oekraïne moeten verminderen.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders geven Rusland drie dagen tijd om een aantal stappen te zetten die de spanningen in het oosten van Oekraïne moeten verminderen. Zoniet dreigen bijkomende sancties tegen Moskou, zo bleek uit een verklaring die de Europese leiders op de top in Brussel hebben goedgekeurd. De Europeanen eisen onder meer dat er “substantiële onderhandelingen” worden aangevat worden over het vredesplan van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

De Europese Unie verwacht dat er tegen maandag 30 juni vier stappen worden gezet: behalve de start van onderhandelingen over het vredesplan vraagt de Unie dat er een akkoord wordt gesloten over een door de OVSE gecontroleerd mechanisme voor het toezicht op het staakt-het-vuren, dat de pro-Russische opstandelingen de controle over drie grensposten afstaan aan de Oekraïense autoriteiten en dat alle gijzelaars worden vrijgelaten, inclusief de OVSE-waarnemers. De Europese leiders wijzen erop dat ze voorbereid zijn om nieuwe “doelgerichte sancties” te treffen en dat ze “te allen tijde” opnieuw kunnen samenkomen om bijkomende maatregelen te bespreken.

“De hele Europese Unie toont zich solidair met Oekraïne”, zo stelde Porosjenko op een persconferentie na afloop van zijn overleg met de Europese leiders. De president zei dat hij later op de dag zal uitspreken over een mogelijke verlenging van het staakt-het-vuren dat vrijdagavond verstrijkt.

54.000 ontheemden

Door het interne conflict in Oekraïne zijn 54.000 mensen ontheemd. Nog eens 110.000 anderen hebben toevlucht gezocht in Rusland. Dat deelde het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR mee.

Van de 54.400 ontheemden in Oekraïne, zijn “12.000 afkomstig van (het bij Rusland aangesloten schiereiland) de Krim, de andere komen van andere gebieden in het oosten”, legde woordvoerster Melissa Fleming uit in Genève. In Rusland zochten dan weer 110.000 Oekraïners toevlucht. Van hen vroegen slechts 9.500 de status van internationale vluchteling aan bij de autoriteiten.

Ongeveer 700 anderen trokken naar Polen, Wit-Rusland, Tsjechië en Roemenië. “De mensen zeggen dat ze bang zijn voor ontvoeringen”, aldus Fleming. De grootste bekommernis van de humanitaire hulpverleners is de “sterke toename van de ontheemding binnen Oekraïne”, klonk het.

Domino-effect

Alleen al in de voorbije week moesten 16.400 mensen in het oosten van het land hun huizen verlaten. Op 16 juni spraken de VN nog van 34.000 ontheemden in Oekraïne, terwijl van hen slechts 19.000 door het VN-personeel kon geïdentificeerd worden.

De troebelen in Oekraïne vinden hun oorsprong in de weigering van Kiev om een commercieel akkoord met de EU te sluiten, eind 2013. De ondertekening van dat akkoord zou in november vorig jaar gebeuren, voor de revolutie tegen ex-president Viktor Janoekovitsj. Hij keerde zich echter naar Rusland voor economische hulp. De weigering van Kiev om het akkoord met de EU te tekenen, had een domino-effect. Na de val van Janoekovitsj door de protestbeweging volgde zo de aansluiting van de Krim bij Rusland en de opstand in Oost-Oekraïne. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content