Europese leiders buigen zich over nieuwe sancties tegen Rusland

De EU-top met onder anderen de Poolse eerste minister Donald Tusk (achteraan links) en de Britse premier David Cameron (achteraan rechts). © Belga

Hollande, Cameron, Di Rupo en de andere Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn in Brussel bijeengekomen om zich te beraden over nieuwe sancties tegen Rusland. ‘Rusland voert praktisch oorlog met Europa.’

De Europese staatshoofden en regeringsleiders beraden zich in Brussel over nieuwe sancties tegen Rusland.

Voor aanvang van hun onderhoud met de Oekraïense president Petro Porosjenko – die nieuwe sancties van de EU tegen Rusland verwacht, en hoopt dat die Moskou zullen aanzetten tot een vreedzame regeling van de spanningen met Kiev – veroordeelden ze alvast unisono de aanhoudende Russische inmenging in Oekraïne. De opeenstapeling van berichten over de aanwezigheid van Russische soldaten in het buurland verplichten Europa wel tot een nieuwe reactie, luidt het.

Litouwse presidente: ‘Rusland voert praktisch oorlog met Europa’

“De lidstaten hoeven niet lang na te denken om te beseffen hoe onaanvaardbaar dat is”, zo verwoordde de Britse premier David Cameron het ongenoegen over de klaarblijkelijke schending van de territoriale integriteit van Oekraïne.

De Litouwse presidente Dalia Grybauskaite stelde het nog scherper. “Rusland verkeert openlijk in oorlog met Oekraïne, een land dat dichter bij Europa wil komen. Dat betekent dat Rusland praktisch oorlog voert met Europa”, aldus Grybauskaite, die ook voor wapenleveringen aan Oekraïne pleitte.

Finse premier: ‘Wel blijven praten met Poetin’

Volgens de Franse president Francois Hollande is de Russische inmenging in Oekraïne “dusdanig ernstig dat de Europese leiders wel verplicht zullen zijn om te reageren en meer sancties te nemen als de situatie niet verandert”.

De Finse premier Alexander Stubb merkte wel op dat de Europeanen moeten blijven praten met president Vladimir Poetin. “Zonder Rusland kan dit conflict niet opgelost worden”.

Di Rupo pleit voor ‘intelligente maatregelen’

De Belgische premier in lopende zaken Elio Di Rupo noemde de situatie in Oekraïne “heel delicaat” en pleitte voor “intelligente maatregelen”. “Het belangrijkste is sancties te nemen die werken tegen Poetin, en niet tegen de Europeanen”.

De Europeanen hanteren sinds eind juli economische sancties tegen Rusland. Russische staatsbanken kunnen zich niet meer financieren in Europa, er geldt een embargo op nieuwe wapenleveringscontracten en op de levering van hoogtechnologisch materiaal voor de winning van olie en schaliegas.

Moskou reageerde met een verbod op de import van voedingsproducten, een sanctie die zich laat voelen in de Europese landbouwsector.

Ook aandacht voor toenemende dreiging IS

Ook de Europese Syriëstrijders en de toenemende dreiging van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië vraagt de aandacht van de Europese leiders. Alexander Stubb noemde de radicale islamistische beweging “erger dan de taliban en al-Qaeda”. De Britse premier David Cameron brak een lans voor doorgedreven Europese coördinatie om te verijdelen dat jongeren uit Europa in Syrië en Irak de rangen van IS vervoegen. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content