Europese Grens- en Kustwacht start: ‘Grote stap voorwaarts’, vindt Francken

Bootvluchtelingen © AFP

In Bulgarije treedt de Europese Grens- en Kustwacht in werking, dat de bewaking van de Europese buitengrenzen moet versterken.

De Europese Grens- en Kustwacht is een upgrade van het reeds bestaande grensbewakingsagentschap Frontex en werd eerder dit jaar overeengekomen door de lidstaten als reactie op de vluchtelingencrisis en de grenscontroles die verschillende landen hebben ingevoerd.

Controle

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt vanuit Bulgarije, waar de nieuwe dienst vandaag boven de doopvont gehouden wordt, van ‘een grote stap voorwaarts’.

‘Als de asielcrisis van 2015 iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat een Europa zonder binnengrenzen enkel kan werken bij een sterke en efficiënte controle van de buitengrenzen’, verduidelijkt Francken.

De Europese Grens- en Kustwacht zal daarom het beheer van de buitengrenzen door de Europese lidstaten van nabij monitoren. Niet alleen om tijdig te alarmeren wanneer het ergens dreigt mis te lopen, maar ook om effectief in te grijpen wanneer een lidstaat haar grensbewakingstaken niet nakomt.

Versterkt

Het nieuwe agentschap wordt hiertoe danig versterkt, inclusief permanent reservekorps van minimaal 1.500 manschappen dat op zeer korte termijn inzetbaar moet zijn om in noodsituaties te kunnen optreden. België zal 30 personen aan deze pool bijdragen.

Francken merkt tot slot op dat het agentschap ook bijkomende bevoegdheden krijgt inzake terugkeer van personen in illegaal verblijf en de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. De speciale terugkeervluchten van Frontex blijven ook bestaan. Iets waar Francken nog meer dan vandaag een beroep op wil doen voor terugkeeroperaties. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content