Europese Commissie wil toetredingsonderhandelingen met Albanië en Macedonië

Johannes Hahn © Belga Image

De Europese Commissie stelt de lidstaten voor om het licht op groen te zetten voor onderhandelingen over de toetreding van Albanië en Macedonië.

Zo wil de Commissie haar waardering en erkenning uitspreken voor de reeds geleverde inspanningen, maar beide Balkanlanden moeten nog grote inspanningen leveren vooraleer ze kunnen toetreden tot de Europese Unie.

‘Niet voor Brussel’

De Commissie doet al enkele maanden haar best om de toenadering van de Westelijke Balkanlanden tot de Europese Unie een nieuw elan te geven. Alle landen in die regio hebben dankzij hun geografische ligging de natuurlijke roeping om ooit toe te treden tot de club, maar momenteel lopen er enkel met Servië en Montenegro concrete onderhandelingen.

Macedonië en Albanië genieten tot dusver slechts het statuut van kandidaat-lidstaat, maar volgens de Commissie hebben beide landen de voorbije jaren grote inspanningen geleverd en is de tijd rijp om een versnelling hoger te schakelen.

‘Deze beslissing is een aanmoediging voor deze landen om de hervormingen voort te zetten’, zo lichtte de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini toe. Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn beklemtoonde dat beide landen nog een hele weg moeten afleggen.

‘Dit is niet “voor Brussel”. Een efficiënt gerecht, een krachtige strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad, een efficiënte administratie en een sterkere economie zullen de hele regio en haar burgers ten goede komen, en Europa als geheel’, zo onderstreepte Hahn dat ook de huidige lidstaten er belang bij hebben dat de regio stabieler en welvarender wordt.

Kosovo

Ondanks de uitbreidingsmoeheid in verscheidene lidstaten opperde voorzitter Jean-Claude Juncker dat Servië en Montenegro tegen 2025 zouden kunnen toetreden.

De Servische toetreding hangt voor een groot deel af van de normalisering van de relaties met Kosovo, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië. Behalve Servië erkennen ook vijf huidige lidstaten die onafhankelijkheid niet. Kosovo heeft, net als Bosnië-Herzegovina, nog niet het statuut van kandidaat-lidstaat.

Op 17 mei komen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie en de Westelijke Balkanlanden bijeen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia om te praten over een verdere toenadering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content