Europese Commissie wil grenswachters naar Europese buitengrenzen kunnen uitsturen

15/12/15 om 19:01 - Bijgewerkt om 19:03

De Europese Commissie wil Europese grens- en kustwachtteams die binnen drie dagen kunnen uitrukken om een crisis aan een Europese buitengrens het hoofd te bieden, desnoods zonder instemming van de betrokken lidstaat.

Europese Commissie wil grenswachters naar Europese buitengrenzen kunnen uitsturen

© reuters

Dat is één van de nieuwe maatregelen waarmee de Commissie dinsdag in Straatsburg heeft uitgepakt om de vluchtelingencrisis in te dijken en de Schengenzone overeind te houden.

'Zwakheden en gaten in bestaande mechanismen'

Meer Europa aan de buitengrenzen is volgens de Commissie nodig om het Europa zonder binnengrenzen te vrijwaren. "De vluchtelingencrisis heeft zwakheden en gaten blootgelegd in de bestaande mechanismen. Dit is het moment om naar een echt geïntegreerd systeem van grensbeheer te gaan", zo verklaarde vicevoorzitter Frans Timmermans.

De Commissie wil het bestaande Frontex uitbouwen tot een meer slagvaardig agentschap. Dat agentschap zal bijvoorbeeld zelf materiaal kunnen aankopen. Tegen 2020 moet het agentschap bovendien duizend personeelsleden tellen, meer dan het dubbele van Frontex.

Daarnaast wil de Commissie dat het agentschap beroep kan doen op een pool van 1.500 nationale grensbewakers die binnen drie dagen kunnen uitrukken.

Commissie kan zelf grens- en kustbewakers uitsturen

Meest geladen is het recht op interventie: wanneer zich aan een Europese buitengrens een crisis voordoet die Schengen in gevaar brengt en de lidstaat in kwestie blijkt onvoldoende actie te ondernemen, dan moet het agentschap na een beslissing van de Commissie zelf Europese grens- en kustbewakers kunnen uitsturen.

In de schoot van het agentschap wordt ook een Europees terugkeerbureau uit de grond gestampt, dat gespecialiseerde teams op de been moet brengen om het terugkeerbeleid doortastender te maken.

Plan voor hervestiging Syrische vluchtelingen

De Europese grens- en kustwacht maakt onderdeel uit van een nieuw pakket maatregelen waarmee de Commissie de buitengrenzen beter wil beveiligen. Zo wil ze ook dat iedereen die de Schengenzone betreedt of verlaat voortaan systematisch gecheckt wordt tegen alle relevante databanken, dus ook de onderdanen van Schengenlanden.

De Commissie legde ten slotte ook een plan op tafel voor de hervestiging van Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije verblijven. Daaraan kunnen de lidstaten op vrijwillige basis deelnemen. Een cijfer wordt nog niet naar voren geschoven. Het totale aantal hervestigingsplaatsen koppelt de Commissie aan de toekomstige evolutie van de vluchtelingenstromen. (Belga/NSK)

Onze partners