Europese Commissie trekt 2,4 miljard euro uit voor vluchtelingencrisis

10/08/15 om 18:31 - Bijgewerkt om 20:07

De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt over de inzet van 2,4 miljard euro voor landen die geconfronteerd worden met de vluchtelingencrisis. Er worden 19 landen ondersteund.

Europese Commissie trekt 2,4 miljard euro uit voor vluchtelingencrisis

© REUTERS

De grootste bedragen zijn voor Griekenland (474 miljoen euro), Spanje (521,8 miljoen euro) en Italië (558 miljoen euro).

'De Commissie heeft op een intensieve manier met de lidstaten gewerkt om ervoor te zorgen dat de Europese middelen met spoed konden worden vrijgemaakt', laat de Commissie weten in een persbericht. 'De lidstaten worden geconfronteerd met onuitgegeven uitdagingen op het vlak van migratie en veiligheid en de Commissie heeft op een solidaire manier gereageerd', aldus bevoegd Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos.

Volgens de Europese Commissie zullen de eerste uitbetalingen aan de 19 landen op korte termijn volgen. België staat niet in het lijstje. Naast Italië, Spanje en Griekenland krijgen volgende landen financiële ondersteuning: Zweden, Hongarije, Bulgarije, Cyprus, Oostenrijk, Estland, Finland, Ireland, Litouwen, Luxemberg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije en Slovenië. Bovenop de reeks goedgekeurde nationale plannen over migratie en veiligheid wil de Europese Commissie later dit jaar nog 13 bijkomende programma's goedkeuren. (Belga/NSK)

Onze partners