Europese Commissie maakt 500 miljoen euro vrij voor boeren

07/09/15 om 16:35 - Bijgewerkt om 17:09

De Europese Commissie legt een steunpakket ter waarde van 500 miljoen euro op tafel om de lage prijzen in de verschillende landbouwsectoren te counteren.

Europese Commissie maakt 500 miljoen euro vrij voor boeren

Boerenprotest in Brussel © Reuters

Om de lage prijzen in de verschillende landbouwsectoren te counteren, stelt de Europese Commissie voor met onmiddellijke ingang 500 miljoen euro vrij te maken. Vooral de zuivelsector kan van deze hulp genieten.

Europees commissaris Jyrki Katainen, die de zieke landbouwcommissaris Phil Hogan vervangt, legde het steunpakket op tafel tijdens de vergadering van de Europese landbouwministers. Zij buigen zich over de prijzencrisis, met name in de melk- en varkensvleessectoren. Het zijn precies die lage prijzen waar het boerenprotest tegen gericht is.

Specifieke situatie in elke lidstaat

'Dit pakket maakt het mogelijk dat er meteen 500 miljoen euro aan Europese middelen gebruikt wordt ten behoeve van de landbouwers', zegt Katainen. 'Dit is een stevig en beslissend antwoord, dat bewijst dat de Commissie haar verantwoordelijkheid tegenover de landbouwers zeer ernstig neemt.'

Met de noodfinanciering wil de Commissie tegemoetkomen aan de liquiditeitsproblemen waar veel landbouwers mee kampen, de markten stabiliseren en de bevoorradingsketen beter doen functioneren.

Het 'grootste deel' van de 500 miljoen euro is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, zegt de Commissie. Ze wil zo veel mogelijk rekening houden met de specifieke situatie in elke lidstaat.

Borsus: 'Voorstellen schieten tekort'

De voorstellen van de Europese Commissie om de crisis in de landbouwsector aan te pakken, schieten tekort. Dat zegt federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) aan Belga.

'Deze maatregelen zijn ontoereikend en vaag en zullen bovendien slechts een beperkte impact hebben op de kaspositie van de bedrijven', reageerde hij scherp. 'Ze dragen jammer genoeg ook niet bij aan een structureel antwoord op de landbouwcrisis.'

(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners