Europese Commissie bezorgd over Turkse inval bij televisiezenders

28/10/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

De Europese Commissie noemt de raid van de Turkse ordediensten op twee regeringskritische televisiezenders, zorgwekkend.

Europese Commissie bezorgd over Turkse inval bij televisiezenders

Aanhangers van de Gülen-beweging in Turkije © Reuters

De Europese Commissie is 'bezorgd' over de raid van de Turkse ordediensten op twee regeringskritische televisiezenders. 'Turkije moet net als elke kandidaat-lidstaat respect voor de mensenrechten verzekeren. Daar hoort ook de vrijheid van meningsuiting bij', zo reageerde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini.

Vier dagen voor de parlementsverkiezingen in het land veroverde de Turkse politie met veel vertoon de controle over Bugün TV en Kanaltürk. De ordediensten drongen onder het oog van de camera's binnen op de zetels van de televisiezenders en verdreven de werknemers met traangas en waterkanonnen. De holding Koza Ipek waartoe beide zenders behoren, is eerder deze week onder staatstoezicht geplaatst.

Gülen

Erdogan kust de Turkse vlag

Erdogan kust de Turkse vlag © Reuters

Het openbaar ministerie in Ankara beschuldigt er het concern van te 'financieren', te 'rekruteren' en 'propaganda te maken' voor rekening van imam Fethullah Gülen, die vanuit de Verenigde Staten de leiding heeft over een invloedrijk netwerk van ngo's en (media)bedrijven. De Turkse autoriteiten bestempelen dat netwerk als 'terreurorganisatie.'

Gülen was vroeger een bondgenoot van Turks president Recep Tayyip Erdogan, maar is sinds het corruptieschandaal waarbij familieleden en leden van Erdogans regering eind 2013 in opspraak kwamen, zijn 'publieke vijand nummer één' geworden. De Turkse oppositie beschouwt de beslissing van justitie als aanslag op de persvrijheid.

Vluchtelingen

'De situatie rond Koza Ipek is zorgwekkend. We volgen de situatie op de voet en we blijven de kwestie van de vrijheid van meningsuiting opwerpen bij de Turkse autoriteiten', stelde de woordvoerster van de Europese Commissie. Deze verwacht bovendien dat de verkiezingen 'in overeenstemming zullen zijn met de internationale democratische normen', zo antwoordde ze op de vraag of de verkiezingen nog wel 'vrij' en 'eerlijk' kunnen verlopen.

Het optreden van de Turkse autoriteiten komt er op een moment dat de Europese Unie de steun van Turkije zoekt voor de aanpak van de vluchtelingenstromen vanuit Turkije naar Griekenland.

'We wijzen de Turkse regering op misbruiken. Maar we moeten nu op een concrete manier solidair zijn met Turkije, want het land wil doen wat in zijn macht ligt om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen daar blijven', zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dinsdag nog in het Europees Parlement. (Belga/AVE)

Onze partners