Europese begroting: Lidstaten en Europarlementsleden zonder akkoord uiteen

09/11/12 om 20:50 - Bijgewerkt om 20:50

De lidstaten en het Europees Parlement zijn er niet in geslaagd een compromis te bereiken over de Europese begroting voor 2013.

Europese begroting: Lidstaten en Europarlementsleden zonder akkoord uiteen

© AFP

De lidstaten en het Europees Parlement zijn er niet in geslaagd een compromis te bereiken over de Europese begroting voor 2013. Dat is vernomen bij Alain Lamassoure, de leider van de delegatie van de Europarlementsleden.

De gesprekken zijn volgens Lamassoure opgeschort omdat de lidstaten "niet in staat bleken te onderhandelen". Het Europarlementslid stelt dat de Europese Commissie een nieuw voorstel moet presenteren om de gesprekken opnieuw op gang te trekken. Eigenlijk werd de begroting van 2013 niet eens aangesneden.

De gesprekken met de Europese begrotingsministers liepen meteen spaak op de vraag om een inspanning te leveren om een gat van 8,9 miljard euro in de begroting van dit jaar te dichten. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden, Nederland, Finland, Denemarken en Oostenrijk opperden dat ongebruikte kredieten uit het budget herbestemd moeten worden om het gat dicht te rijden. Volgens hen kan er 15 miljard euro gebruikt worden, maar de Europese
Commissie betoogde dat die kredieten al vastgelegd zijn. (Belga/SD)


Onze partners