Europees president Tusk roept op om snel te onderhandelen over overgangsfase na brexit

© AFP

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk is tevreden over de brexit-deal, maar waarschuwt dat ‘de moeilijkste uitdaging’ nog moet komen. Hij pleit ervoor om snel te beginnen onderhandelen over een overgangsfase na het vertrek van de Britten uit de EU in 2019. ‘De wegen scheiden is moeilijk, maar een nieuwe relatie opbouwen na die scheiding, is nog moeilijker’, waarschuwde hij.

Het Verenigd Koninkrijk stelde eerder al voor om na de brexit nog twee jaar in de eengemaakte markt en de douane-unie te blijven. Tusk schiet dat idee niet helemaal af. ‘We willen daarover discussiëren, maar we hebben natuurlijk onze voorwaarden’, klonk het. Concreet wil Tusk dat de Britten dan ook de Europese wetten blijven respecteren, maar geen inspraak meer krijgen in nieuwe wetgeving.

Een keer de gesprekken over die overgang begonnen zijn, kan ook de toekomstige relatie tussen Europa en de Britten op tafel komen. ‘We hebben al verschillende ideeën gehoord, maar we hebben meer duidelijkheid nodig van de Britten, over wat ze daarvan verwachten’, zei hij. Ook de staats- en regeringsleiders van de 27 lidstaten moeten de krijtlijnen nog uittekenen, vindt Tusk. De onderhandelaars zouden nu moeten beginnen met ‘voorbereidende discussies’ over handel, de strijd tegen terreur, defensie en buitenlandse zaken.

Tusk benadrukte na afloop van die uitleg dat hij tevreden is met het akkoord over de eerste fase van de onderhandlingen, dat hij een ‘persoonlijk succes’ voor de Britse premier May noemde. Maar hij vond het wel jammer dat ‘zoveel tijd verloren is gegaan aan de meest simpele fase’ van de brexit-gesprekken. ‘De belangrijkste uitdagingen komen nog.’

Partner Content