Europees Parlement wil strengere gedragscode voor Eurocommissarissen

Europees parlement, Brussel © BELGA

Strengere ethische regels voor Eurocommissarissen en een langere ontluizingsperiode voor wie naar de privé wil: dat vraagt het Europees Parlement in de nasleep van Bahamas Leaks.

De gedragscode van de leden van de Europese Commissie moet verstrengd worden om belangenconflicten te vermijden en het vertrouwen van Europese burgers in de politiek te herstellen. Dat was de kernboodschap van het debat dinsdagavond in het Europees Parlement naar aanleiding van de recente Bahamas Leaks.

Veel parlementsleden haalde een van de grote namen in het dossier aan, ex-Eurocommissaris Neelie Kroes. De Nederlandse politica was van 2000 tot 2009 directeur van een offshorebedrijf op de Bahama’s, maar gaf die functie nooit aan. Dat is nochtans verplicht.

Lees hier het dossier van Knack over de Bahamas Leaks.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici wijst op de strenge regels die er nu al zijn om belangenconflicten te vermijden. ‘Maar de regels kunnen niet zonder persoonlijke verantwoordelijkheid. De commissie kijkt dan ook naar hoe die problemen verder kunnen worden opgelost’, zei Moscovici.

Ondertussen klinkt de roep steeds luider om de gedragscode nog te verstrengen, maar ook om een langere ontluizingsperiode in te voeren voor Commissarisen die een functie willen betrekken in de privésector. Een van de aanleidingen daarvoor is ex-Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Hij is sinds kort adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, terwijl hij volgens de regels van de Commissie na zijn politieke carrière geen advieswerk bij een dergelijk bedrijf mocht doen.

Het parlement wil verder duidelijke en strenge straffen voor overtreders. Verder moet het Ad Hoc Ethische Comité een onafhankelijk orgaan worden, dat finaal kan beslissen of een job geschikt is voor een voormalig Commissielid. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content