Europees parlement verwijst ACTA naar prullenmand

© Reuters

Drie verschillende commissies van het Europees parlement hebben het internationale handelsverdrag ACTA voor de bescherming van de intellectuele eigendom weggestemd.

De stemmingen in de verschillende commissies waren indicatief van aard en niet bindend. Maar de kans is groot dat het voltallige Europese parlement de commissies volgt en het ACTA-verdrag niet zal aanvaarden.

Kritiek

De voorbije weken en maanden werd duidelijk dat steeds meer Europarlementariërs oren hadden naar de argumenten van de tegenstanders van ACTA. Zo zou de tekst te ruim geïnterpreteerd kunnen worden en een gevaar betekenen voor de vrijheid van meningsuiting. Ook wie thuis illegale downloads van het internet haalt, zou hard kunnen worden aangepakt . Te hard, luidde het.

Volgens Dimitrios Droutsas, een Grieks parlementslid van de socialistische fractie, is ACTA een typevoorbeeld van slechte wetgeving. Hij laakt de “gebrekkige” manier waarop het verdrag tot stand kwam, de dubbelzinnigheden die in de tekst zijn blijven staan en “de onduidelijke gevolgen voor de fundamentele rechten en vrijheden.”

Om aan de kritiek tegemoet te komen, kondigde Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht aan ACTA voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. Maar die noodgreep lijkt dus tevergeefs te zijn. Zowel de commissie burgerlijke vrijheden, de industriecommissie als de commissie juridische zaken schoot het verdrag af.

Intellectuele eigendom Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een verdrag dat ondertekend werd door onder andere de Europese Unie, de VS, Australië, Japan en Zuid-Korea. De bedoeling is intellectuele eigendom beter te beschermen. De meeste lidstaten van de EU hebben hun handtekening onder het verdrag gezet, maar het Europees parlement moet zijn goedkeuring geven voor het in Europa van kracht wordt.

De stemmingen die echt van tel zijn, zijn die in de commissie internationale handel op 21 juni en in de plenaire vergadering van het parlement begin juli, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat er dan wel groen licht zal gegeven worden. (Belga/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content