Europees Parlement stemt Hongaar Navracsics weg als cultuurcommissaris

06/10/14 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:29

De Hongaarse kandidaat-eurocommissaris Tibor Navracsics is niet geschikt om de portefeuille Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap te beheren. Een herschikking van de bevoegdheden binnen de Commissie-Juncker lijkt nu onafwendbaar.

Europees Parlement stemt Hongaar Navracsics weg als cultuurcommissaris

Tibor Navracsics © AFP

Navracsics moest na zijn hoorzitting van vorige week enkele bijkomende schriftelijke vragen beantwoorden. Vrij verrassend bleek hij in zijn antwoorden wat afstand te nemen van de koers van de regering van de Hongaarse premier Viktor Orban. Als minister van Justitie in de regering-Orban had Navracsics een omstreden mediawet goedgekeurd. Tijdens zijn hoorzitting nam hij daar volgens het Parlement te weinig afstand van.

Reshuffle

Het kwam dus tot een stemming in de commissie Cultuur, dat een oordeel moest vellen over Navracsics' geschiktheid als commissaris. Verschillende parlementsleden melden op Twitter dat Navracsics geschikt werd bevonden om Europees commissaris te worden, maar niet om de portefeuille Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap te beheren. 'Ik denk dat er een reshuffle aankomt', liet een Belgische Europarlementslid zich al ontvallen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners