Europees Parlement keurt eerste spreidingsplan voor asielzoekers goed

09/09/15 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:42

Het Europees parlement heeft een positief advies verstrekt over het spreidingsplan van asielzoekers uit Griekenland en Italië over de overige EU-staten.

Europees Parlement keurt eerste spreidingsplan voor asielzoekers goed

Spreidingsplan vluchtelingen Europa © Reuters

In de nasleep van de State of the Union van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft het Europees Parlement een positief advies verstrekt over de spreiding van 40.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië over de overige lidstaten van de Europese Unie. Onder de Belgische Europarlementsleden stemden de aanwezige leden van N-VA en Vlaams Belang tegen.

Juncker stelde eind mei reeds voor om de komende twee jaar 40.000 Syrische en Eritrese asielzoekers die aankomen in Griekenland en Italië te verdelen over de andere lidstaten. De lidstaten zijn het nog niet eens geraakt over zo'n bindend spreidingsplan. Er is enkel overeenkomst om iets meer dan 32.000 asielzoekers op vrijwillige basis op te vangen. Het parlement, dat in dit dossier enkel advies kan verlenen, schaarde zich wel met 498 tegen 158 stemmen achter het initiatief.

Culturele banden

Het voorstel geldt als een soort voorafname op de permanente verdeelsleutel die Juncker intussen op tafel heeft gelegd. Ska Keller, de Duitse groene die het dossier door het parlement loodste, beklemtoont daarbij dat de voorkeuren van asielzoekers en criteria als familiebanden en culturele banden 'in de mate van het mogelijke' in rekening moeten worden gebracht bij spreidingsplannen.

Onder de Belgische Europarlementsleden stemden Gerolf Annemans van Vlaams Belang en de aanwezige N-VA-parlementsleden tegen. N-VA is wel voorstander van een bindend spreidingsplan, maar het rapport van Keller komt niet tegemoet aan de drie voorwaarden die de partij stelt: een sterker grenzenbeleid, geen rem op het nationale activeringsbeleid en een spreidingsplan waarin alle lidstaten hun deel doen. (Belga/AVE)

Onze partners