Europees Hof voor Rechten van de Mens: 'Rusland schoot tekort in aanpak gijzeling Beslan'

13/04/17 om 10:59 - Bijgewerkt om 12:10

Bron: Belga

Moskou moet nu drie miljoen euro betalen aan meer dan 400 Russen die naar het Hof trokken.

Europees Hof voor Rechten van de Mens: 'Rusland schoot tekort in aanpak gijzeling Beslan'

10 jaar gijzeldrama in Beslan © Reuters

Rusland is ernstig tekortgeschoten in de manier waarop het de gijzelingsactie in Beslan in 2004 heeft proberen oplossen. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat Moskou ertoe veroordeelde om de eisers 3 miljoen euro te betalen. Bij de gijzeling vielen meer dan driehonderd doden, waaronder 186 kinderen.

De autoriteiten konden de gijzeling van een school in Noord-Ossetië door een commando pro-Tsjetsjeense rebellen niet verhinderen. Ze gaven blijk van 'ernstige tekortkomingen' in 'de voorbereiding van en de controle over de veiligheidsoperatie'. Ook maakten ze bij de inval gebruik van disproportioneel geweld, oordeelde het hof.

Op 1 september 2004 gijzelden gewapende rebellen, die het einde van de oorlog in Tsjetsjenië eisten, ongeveer 1.200 personen in een school in Noord-Ossetië. Toen Russische troepen de school bestormden op 3 september, na drie explosies, kwamen meer dan 330 burgers om het leven, onder wie 186 kinderen, en vielen er 750 gewonden.

'De autoriteiten hadden voldoende precieze informatie dat een terroristische aanslag op til was in een school in de regio', zei het hof. 'Toch namen ze onvoldoende maatregelen om te verhinderen dat de terroristen konden vergaderen, de aanslag voorbereiden, en zich op de dag van de aanslag verplaatsen. De veiligheid op de school werd niet versterkt en noch het personeel, noch het publiek werd op de hoogte gesteld van de dreiging.' Wat de bestorming zelf betreft, waren er bij de voorbereiding 'ernstige tekortkomingen, een andere schending van artikel 2 (op het recht op leven)'. De veiligheidsdiensten 'gebruikten bovendien op de school zware wapens zoals een tank, granaat- en vlammenwerpers, waardoor er meer slachtoffers vielen bij de gijzelaars'.

In totaal trokken 409 Russische burgers naar het hof. Sommigen werden zelf gegijzeld en/of raakten gewond. Anderen zijn familie van slachtoffers.

Kremlin

Het Kremlin noemt de beslissing 'ontoelaatbaar'. 'We kunnen niet akkoord gaan met zo'n formulering. (...) Voor een land dat aangevallen wordt, zijn dergelijke formuleringen absoluut ontoelaatbaar', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Onze partners