Europees Hof voor Rechten van de Mens beslecht Franse euthanasieruzie

05/06/15 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft ingestemd met het niet langer kunstmatig in leven houden van de Franse patiënt Vincent Lambert. De uitspraak wordt aanzien als een referentie voor het euthanasiedebat in de 46 lidstaten van de Raad van Europa.

Europees Hof voor Rechten van de Mens beslecht Franse euthanasieruzie

Viviane Lambert reageert op de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het beëindigen van het kunstmatige leven van haar zoon. © AFP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft ingestemd met de beslissing van de Franse Raad van State om Vincent Lambert niet langer kunstmatig in leven te houden. Zo valt allicht het doek over een jarenlange juridische strijd tussen de ouders en de vrouw van de 38-jarige man die al jaren in vegetatieve toestand verkeert

Toestemming

Het Hof oordeelde met twaalf tegen vijf stemmen dat de beslissing van de Franse Raad van State niet indruist tegen de mensenrechten. In juni vorig jaar had de Franse rechtbank de toestemming gegeven om de apparaten los te koppelen waarmee Lambert al jaren kunstmatig in leven werd gehouden.

De man was in 2008 betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeval. Het was echtgenote Rachel die er - met de steun van de dokters en zes van de acht broers en zussen van Lambert - voor ijverde om haar man "te laten gaan". Volgens haar wou Vincent niet op die manier voortleven.

'Onschuldige ter dood veroordeeld'

"Er is geen troost, geen vreugde", zo reageerde ze na de beslissing van het Hof in Straatsburg. "We zouden graag zien dat zijn wil wordt uitgevoerd."

De ouders van Vincent hadden de levensbeëindiging van hun zoon steeds bestreden. Moeder Viviane Lambert noemde de beslissing van het Hof "een schande". "We blijven aan de zijde van Vincent en we blijven vechten."

Ook hun advocaat Jérôme Triomphe geeft niet op. "We blijven ervoor strijden dat een onschuldige niet tot de dood wordt veroordeeld." De uitspraak van het Hof is definitief, maar de ouders argumenteren dat opnieuw een medische beslissing vereist is, aangezien de dokter die de eerste beslissing nam niet langer aan het werk is in de instelling in Reims waar Lambert verbleef. Ze verwijzen ook naar "nieuwe elementen", met name dat hun zoon "opnieuw begint te eten".

Euthanasiedebat

Hoedanook, de uitspraak van het Hof wordt aanzien als een referentie voor het euthanasiedebat in de 46 lidstaten van de Raad van Europa, waarvan het Hof voor de Rechten van de Mens afhangt. Enkel in België, Nederland en Luxemburg is euthanasie wettelijk, maar ook andere landen tolereren bepaalde vormen van levensbeëindiging. (Belga/WB)

Onze partners