Europees Hof veroordeelt celstraf Timosjenko

30/04/13 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Oekraïne veroordeeld voor de opsluiting van voormalig premier Joelia Timosjenko.

Europees Hof veroordeelt celstraf Timosjenko

© Reuters

De opsluiting van de ex-premier van Oekraïne Joelia Timosjenko vormt een schending van de mensenrechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Timosjenko, die sinds 2011 wordt vastgehouden, vandaag in het gelijk gesteld: zij zit om politieke redenen gevangen en er is sprake van willekeur, aldus het Hof.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde unaniem dat haar voorwaardelijke detentie "arbitrair en illegaal" is.

De rechters in Straatsburg hebben Oekraïne veroordeeld voor vier fundamentele rechtenschendingen van Timosjenko. De klacht over haar vermeende mishandeling door Oekraïne werd wel afgewezen. Na de uitspraak stormde een Oekraïense ambtenaar volgens persbureau AP de rechtszaal uit.

Timosjenko zit sinds 2011 achter de tralies. Ze werd toen veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik. Ook in hoger beroep hield deze straf stand. Timosjenko heeft haar bevoegdheden misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland, luidde het.

De voormalig premier ging in 2012 een paar weken in hongerstaking om te protesteren tegen de manier waarop ze behandeld werd. Ze werd naar eigen zeggen geslagen tijdens een transport naar het ziekenhuis om haar chronische rugklachten te laten nakijken.

Het is nog onduidelijk of de beslissing juridisch bindend is in Oekraïne. (AVE)

Onze partners