Europees antifraudebureau eist 339.000 euro van Marine Le Pen

31/10/16 om 17:34 - Bijgewerkt om 18:29

Het Europese antifraudebureau Olaf eist een bedrag van 339.000 euro van de Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen (FN). Zij zou twee partijmedewerkers onterecht op de loonlijst van het Europees parlement geplaatst hebben.

Europees antifraudebureau eist 339.000 euro van Marine Le Pen

Front National-voorzitster Marine Le Pen © Jurgen Augusteyns

Het Europese antifraudebureau Olaf eist een bedrag van 339.000 euro van de Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen (FN). Dat melden de Franse nieuwssites Mediapart en Marianne. Le Pen wordt ervan beschuldigd medewerkers van het Front National onterecht op de loonlijst van het Europees Parlement te hebben geplaatst.

De twee medewerkers, Catherine Griset en Thierry Légier, hebben jarenlang van de EU een salaris ontvangen als medewerker van Marine Le Pen, die lid is van het Europees parlement. Maar in plaats van parlementair werk zouden ze vooral opdrachten voor de extreemrechtse Franse partij hebben uitgevoerd, zo luidt de beschuldiging. Zowel Olaf als het secretariaat-generaal van het Europees Parlement had Le Pen in een brief om verduidelijking gevraagd, maar de politica zou daar niet op geantwoord hebben, vermeldt de nieuwssite Marianne nog.

20 FN-medewerkers betrokken

Het bedrag van 339.000 euro dat Olaf nu terugeist, stemt overeen met het salaris dat de twee medewerkers tussen 2010 en 2016 onterecht zouden hebben opgestreken. Het onderzoek naar de medewerkers van Marine Le Pen maakt deel uit van een breder dossier, waarbij in totaal een twintigtal medewerkers van FN zijn betrokken. Olaf onderzoekt die zaak al sinds begin 2015. Le Pen had de zaak toen afgedaan als 'politieke manipulatie'.

(Belga/SK)

Onze partners