Europeanen zijn positiever over de EU

14/05/14 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:57

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen hield het Amerikaanse Pew Research Center een peiling in enkele Europese landen. Het beeld van de Europese Unie is verbeterd, maar nog steeds erg negatief. De meningen over joden en moslims zijn verdeeld en romazigeuners zijn niet erg populair in Europa, zo blijkt uit de studie.

Europeanen zijn positiever over de EU

In 2013 was slechts 46 procent overtuigd van het nut van de Europese Unie, dat cijfer is gestegen naar 52 procent in 2014. © Reuters

Het Amerikaanse analyse- en onderzoeksbureau Pew Research Center hield een enquête in enkele Europese landen naar aanleiding van de verkiezingen. Wat blijkt? De Europese Unie wordt positiever onthaald dan in 2013, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ook integratie kwam in het onderzoek aan bod. Over moslims zijn de opinies erg verschillend, over joden heerst dan weer een algemeen positief beeld en het zijn vooral de romazigeuners die voor grote frustraties zorgen, meldt The Washington Post.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, Spanje, Griekenland en Italië werkten mee aan het onderzoek, dat enkele verrassende conclusies omvat. Een eerste punt is het positiever beeld dat de Europese landen hebben van de EU. De mensen zijn economisch iets minder pessimistisch, maar de werkloosheid blijft de grootste bron van zorgen.

'Europese Unie doet het beter, maar niet goed'

In 2013 was slechts 46 procent overtuigd van het nut van de Europese Unie, dat cijfer is gestegen naar 52 procent in 2014. In Frankrijk is de tevredenheid over de Unie gestegen met 13 procent, in Griekeland daarentegen is er slechts sprake van een stijging van 1 procent. Enkel Italië heeft een grotere afkeer gekregen van de Europese Unie, met een daling van 12 procent.

Ondanks de algemene stijging, blijft het beeld dat Europeanen van de EU hebben negatief. 71 procent beweert geen inspraak te hebben binnen Europa, 65 procent zegt dat de EU de noden van de burgers niet begrijpt, 63 procent vindt dat de EU bemoeizuchtig is en 57 procent noemt de Europese Unie inefficiënt. Die cijfers wijzen erop dat de Europese Unie met een positiever imago dan in 2013 wel op de goede weg is, maar dat de eindbestemming nog lang niet is bereikt.

'Landen met minder moslims zijn negatiever en vice versa'

Op religieus vlak zijn de mening verdeeld. In de landen waar minder moslims wonen, staan burgers negatiever tegenover de religieuze bevolkingsgroep, schrijft The Washington Post. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk staan burgers het positiefst tegenover moslims met respectievelijk 64 procent, 58 procent en 72 procent.

De joodse gemeenschap wordt in alle landen heel sterk verwelkomd, enkel Griekenland is minder joods gezind met een 50/50-verhouding. De Duitsers zijn het positiefst over joden: 82 procent heeft geen problemen met hun aanwezigheid.

Ondanks het zich al dan niet openstellen richting andere religies en culturen, wenst geen enkel land een verhoogde toename van de immigratie. Spanje, Duitsland en Polen willen voornamelijk dat de instroom dezelfde blijft en een klein aantal burgers vindt zelfs dat hun land meer immigranten moet toestaan. Italië en Griekenland zijn erg kordaat en willen 80 tot 86 minder toestroom van immigranten.

Tot 85 procent afkeer van romazigeuners

Tot slot is er een erg grote afkeer van de intrek van romazigeuners in Europa. Met een tegenstem van 41 procent in Spanje en 85 procent in Italië, wordt duidelijk dat Europeanen de aanwezigheid van romazigeuners niet appreciëren. Die resultaten komen volgens The Washington Post niet echt als een verrassing, aangezien het romavolk al langer een slecht imago heeft in Europa en geregeld negatief in het nieuws komt. (KVW)

Onze partners