Europarlement treft tegenmaatregelen na Russisch inreisverbod

03/06/15 om 03:33 - Bijgewerkt om 03:33

De Russische ambassadeur bij de Europese Unie zal geen toegang meer krijgen tot het Europees Parlement. De maatregel is een reactie op een Russisch inreisverbod dat onder meer oud-premier Guy Verhofstadt trof.

Europarlement treft tegenmaatregelen na Russisch inreisverbod

© belga

Rusland stelde een inreisverbod in tegen in totaal 89 mensen die zich in het verleden kritisch hadden uitlaten over de Russische machthebbers. Ook de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en Europees parlementslid Mark Demesmaeker mogen Rusland niet langer in.

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz maakt duidelijk dat de EU het daar niet zomaar bij zal laten. "Het is nu gerechtvaardigd om te reageren met gepaste maatregelen", luidt het in een mededeling. Schulz gaat meer bepaald "de toegang tot het parlementsgebouw ontzeggen aan de Russische ambassadeur" bij de EU, Vladimir Tsjisjov. Ook een andere Russische diplomaat, waarvan de identiteit niet werd bekengemaakt, is niet langer welkom.

'Geval per geval'

Het parlement "schort de engagementen op tegenover de parlementaire commissie voor Europees-Russische samenwerking", zegt Schultz verder. Ook zal de aanvraag van Russische volksvertegenwoordigers die het Europees parlement willen bezoeken strenger worden beoordeeld. Er zal voortaan "geval per geval" worden bekeken of er op die vraag wordt ingegaan.

De maatregelen zullen van kracht blijven zolang Rusland aan zijn zwarte lijst vasthoudt. Het opstellen van die lijst was volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov een reactie op de Westerse sancties tegen Moskou.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners