Europa zet Griekenland stevig onder druk

Griekenland kreeg een duidelijke boodschap aan de vooravond van de G20-top: het noodplan aanvaarden of failliet gaan. Tot het referendum op 4 december, krijgt Griekenland geen geld meer.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben zoals verwacht de Griekse premier George Papandreou onder grote druk gezet, tijdens het spoedoverleg net voor de G20-top. Dat werd bij elkaar geroepen nadat Papandreou aankondigde een referendum over het Europees besparingsplan te willen organiseren.

Papandrou heeft nu de keuze gekregen van de twee belangrijkste Europese lidstaten: hij moet de Europese noodsteun aanvaarden en dus het akkoord dat de euroleiders vorige week overeenkwamen volledig uitvoeren. Doet hij dat niet dan krijgt hij de eerste 8 miljard euro, van de in totaal 130 miljard euro overeengekomen in dat reddingsplan, niet. En dan gaat Griekenland failliet. Sarkozy liet aan duidelijkheid niets te wensen over: “Als ze de regels niet respecteren, krijgen ze geen cent.”

Sarkozy: ‘Wil Griekenland in de eurozone blijven?’

Ook over het Griekse referendum was Sarkozy stellig. Griekenland moet dan beslissen of het al dan niet in de eurozone wil blijven, klonk het in het Franse Cannes na de crisisvergadering tussen Europese leiders, toplui van het IMF en de Griekse premier.

Sarkozy zei ook dat het plan waartoe vorige week in Brussel beslist werd, “versneld” uitgevoerd zal worden. “We hebben de Griekse autoriteiten, de meerderheid maar ook de oppositie (…), duidelijk laten verstaan dat Europa en het IMF de storting van de zesde schijf van het hulppakket voor Griekenland enkel kunnen overwegen als Griekenland akkoord is met het volledige reddingsplan van 27 oktober en als alle onzekerheid over het Griekse referendum weg is”, aldus Sarkozy in het bijzijn van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

“Wil Griekenland ja dan neen in de eurozone blijven”, vroeg Sarkozy zich af. “We wensen het”, maar “over deze vraag zal het Griekse volk zich moeten uitspreken, als een referendum georganiseerd wordt.” “We doen een oproep opdat er snel politieke consensus bereikt kan worden in Griekenland.”

Ook IMF laat steun afhangen van referendum

De directrice van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, liet ook weten dat haar goedkeuring voor een voortzetting van hulp van het IMF aan Griekenland zal afhangen van de uitkomst van het referendum.

“Van zodra het referendum achter de rug is en alle onzekerheid van de baan, zal ik een aanbeveling doen aan de bestuursraad van het IMF over de zesde schijf noodhulp ter ondersteuning van het economische programma van Griekenland”, aldus Lagarde.

Jean-Claude Juncker: ‘Griekenland moet niet tegen elke prijs in eurozone blijven’

De Luxemburgse premier en voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker zei in een interview op de Duitse televisie dat Griekenland niet tegen elke prijs in de eurozone moet blijven. Juncker zei dat het zijn voorkeur heeft als Griekenland wel in de eurozone blijft, maar dat er gekeken wordt naar manieren om het land eruit te zetten zonder dat de overige eurolanden schade lijden. “Wij zijn absoluut voorbereid op die situatie.”

Papandreou: ‘Referendum op 4 december’

Papandreou kondigde na diezelfde crisistop aan dat het referendum op 4 december zal plaatsvinden. De vraag zal inderdaad zijn of Griekenland al dan niet in de eurozone moet blijven. Papandreou benadrukte een positief antwoord te verwachten van het Griekse volk over het Europese reddingsplan voor het land. “Ik geloof dat de uitkomst positief zal zijn”, klonk het.

Merkel: ‘Wij zullen euro niet laten vallen, ook al doen de Grieken dat wel’

Ook de Duitse bondskanselier zat niet om stevige verklaringen verlegen. Zij benadrukte dat noch Parijs, noch Berlijn “”de euro zullen laten vallen, ook niet wanneer het Griekse volk daar wel toe zou beslissen”. Merkel noemde de situatie “bijzonder ernstig”.

“Als het Griekse volk zou aangeven dat het niet wil dat Griekenland in de eurozone blijft, dan zullen wij dat respecteren, maar zullen we de euro niet laten vallen”, zei Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Nicolas Sarkozy.

“Wij zijn (erop) voorbereid”, antwoordde de bondskanselier op een vraag over een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone. Merkel verzekerde wel dat Duitsland en Frankrijk Athene “willen blijven helpen”. “We willen stabiliteit in de eurozone, liever met Griekenland dan zonder, maar het behouden van die stabiliteit is prioritair.”

Over het werkdiner met de Griekse premier Papandreou, de Europese verantwoordelijken en IMF-topvrouw Christine Lagarde, zei Merkel dat het een “moeilijke zitting” was. “Het was zwaar”, zei ze op een ongewoon ernstige toon.

Papandreou ook onder druk in eigen land

Ondertussen blijft Papandreou ook wind vangen in eigen land.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos verklaarde gekant te zijn tegen een referendum over de euro in Griekenland. “De plaats van het Griekse volk in de euro is een historische verworvenheid van het Griekse volk die niet in vraag kan worden gesteld. Dit kan niet afhangen van een referendum”, zo stelde minister Venizelos in een mededeling die werd verspreid bij zijn terugkeer uit Cannes.

De grootste Griekse conservatieve oppositiepartij zei dat de Griekse premier George Papandreou “gevaarlijk is en moet opstappen”, nadat Papandreou bleef volhouden dat een Grieks referendum nodig is over het Europese reddingspakket.

“Papandreou heeft Griekenland afgespiegeld als een land dat twijfels heeft over zijn lidmaatschap in de Europese Unie en de eurozone”, aldus Giannis Michelakis, woordvoerder van de conservatieve partij Nea Dimokratia.

“Zo’n probleem bestaat niet, maar Papandreou wil er plots een dergelijk creëren. Het enige probleem dat bestaat is Papandreou zelf, die Griekenland’s koers in de Europese Unie in vraag durft te stellen.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content