'Europa wil terugkomen op sancties tegen Rusland in geval van vredesonderhandelingen'

07/09/14 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

Europa is bereid terug te komen op de sancties tegen Rusland, indien het staakt-het-vuren in oost-Oekraïne duurzaam blijkt of als de vredesonderhandelingen echt zouden starten, aldus Herman Van Rompuy, aftredend voorzitter van de Europese Raad.

'Europa wil terugkomen op sancties tegen Rusland in geval van vredesonderhandelingen'

Herman Van Rompuy © Belga

Europa is bereid terug te komen op de sancties tegen Rusland, indien het staakt-het-vuren in oost-Oekraïne duurzaam blijkt of als de vredesonderhandelingen echt zouden starten. Dat heeft de aftredende voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, verklaard in De Zevende Dag.

De Europese Commissie raakte het eerder deze week eens over een nieuw pakket sancties tegen Rusland. Maandag 8 september bekrachtigen de regeringsleiders die. De sancties komen er omwille van de Russische inmenging in Oekraïne. Ze dienen om de druk op Rusland te verhogen.

De kersverse Europese president Donald Tusk (links) naast de uittredende Herman Van Rompuy (rechts)

De kersverse Europese president Donald Tusk (links) naast de uittredende Herman Van Rompuy (rechts) © Belga

'We hebben gemerkt dat Rusland moeilijk tot serieuze onderhandelingen komt', lichtte Van Rompuy toe. Volgens hem leidt de Russische economie heel sterk onder de maatregelen. 'Ze zijn in recessie', dixit de ontslagnemende raadsvoorzitter, die in december wordt opgevolgd door de Pool Donald Tusk.

Doel van het Europese beleid is 'de wil van het Oekraïense volk te respecteren'. De toekomst van de Krim, het schiereiland dat door Rusland enkele maanden terug werd geannexeerd, 'moet voorwerp zijn van onderhandelingen', ging Van Rompuy voort. 'Voor ons is het zo dat Oekraïne één en ondeelbaar is, maar ik neem aan dat anderen dat onderwerp zullen aanbrengen in de onderhandelingen'.

Het staakt-het-vuren in Oekraïne is in de nacht van zaterdag op zondag geschonden. Er is al een dode gevallen. (Belga/SD)

Onze partners