Europa wil financiële sanctie voor voedselfraudeurs

28/02/13 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Het paardenvleesschandaal heeft de Europese agenda gehaald. Bevoegd Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg wil zware financiële sancties voor wie fraudeert met voedingswaren.

Europa wil financiële sanctie voor voedselfraudeurs

© AFP

Wat de strafvordering betreft, beschikt de Europese Commissie maar over weinig bevoegdheden. Daarom wil ze binnen de Raad van EU-ministers het debat aanzwengelen om op nationaal niveau zwaardere financiële sancties op te leggen aan bedrijven die frauderen met voedsel.

"De volksgezondheid is niet in gevaar"

Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenzaken Tonio Borg heeft dat gezegd in het Europees Parlement. Hij werd er aan de tand gevoeld over het paardenvleesschandaal dat zich stilaan over heel Europa lijkt te verspreiden.

"De volksgezondheid is niet in gevaar", zei Borg. Dat klopt, reageerden verschillende volksvertegenwoordigers, hoe kun je garanderen dat wie fraude pleegt met voedseletiketten zich wel aan andere regels houdt, vroegen ze zich af.

"Enkels als fraudeurs meer te verliezen hebben dan te winnen, stoppen ze ermee"

Borg lijkt te beseffen dat hij in deze zaak maar weinig kan doen. Toch wil hij de lidstaten vragen om wie moedwillig fraude pleegt bij de verwerking en verhandeling van voedsel strenge straffen op te leggen. "Tot op een niveau dat de winst tenietdoet die gemaakt werd door de wetgeving te schenden", zei de Maltees. "Enkel het perspectief dat men meer te verliezen heeft dan er te winnen valt, zal een ontradend effect hebben."

Groen-parlementslid Bart Staes legde Borg uit dat wat hem betreft de voedselketen korter moet om fraude zoveel mogelijk te vermijden. "Borg gaf ons op dat punt alvast gelijk", zegt Staes. Zijn N-VA-collega Mark Demesmaeker waarschuwde dat bijkomende oorsprongsetikettering bijzonder complex is, eveneens een mening die decommissaris deelt. "Realiteitszin is hier zeker op zijn plaats: etikettering biedt geen pasklare oplossing noch een garantie op het voorkomen van fraude", aldus Demesmaeker.(Belga/EA)

Onze partners