Europa wil alcoholverbod voor onervaren chauffeurs

27/09/11 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:23

Het Europees Parlement wil een totaalverbod op alcohol voor professionele chauffeurs en onervaren autobestuurders in de hele Europese Unie.

Europa wil alcoholverbod voor onervaren chauffeurs

© Belga

Volgens de niet-bindende resolutie die dinsdag in Straatsburg met ruime meerderheid is goedgekeurd, zou achter het stuur een nultolerantie moeten gelden voor professionele chauffeurs en voor bestuurders met minder dan twee jaar ervaring op de weg. De installatie van alcoholsloten in bussen, vrachtwagens, bestelwagens en taxi's zou de regel afdwingbaar moeten maken.

Het is slechts één van de ruim honderd maatregelen die het Europees Parlement voorstelt om het aantal verkeersdoden terug te dringen. De Europarlementsleden pleiten voorts voor een begrenzing van de toegelaten snelheid op 30 km/u in woongebieden en op eenvaksbanen zonder fietspad.

Strafpunten

Elke chauffeur zou ook om de tien jaar een oogtest moeten laten uitvoeren en oudere bestuurders moeten een medische controle ondergaan. Het halfrond breekt ook een lans voor de invoering van een systeem met strafpunten voor de zwaarste overtredingen.

Met de resolutie wil het parlement wegen op de Europese Commissie, die de komende jaren concrete initiatieven moet nemen. De Europese Unie heeft zich tot doel gesteld het aantal verkeersslachtoffers tegen 2020 te halveren. In 2009 lieten 35.000 mensen het leven op de Europese wegen. De maatschappelijke kost van verkeersongevallen wordt geschat op 130 miljard euro per jaar.

Het Europees parlement schoof ook extra doelstellingen naar voren. "Het aantal ongevallen bij jongeren jonger dan veertien jaar moet met 60 procent teruggedrongen worden, het aantal kritieke verwondingen moet met 40 procent dalen en het aantal voetgangers en fietsers die in het verkeer omkomen moet gehalveerd worden", licht Saïd El Khadraoui (SP.A) toe. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners