Europa waarschuwt België voor ‘drie reële begrotingsrisico’s’

Pierre Moscovici © Belga

De federale regering heeft de begrotingsonderhandelingen nog niet afgerond, maar toch is er al kritiek van de Europese Commissie. Commissaris voor Economie Pierre Moscovici ziet ‘drie grote risico’s’.

Nog twee dagen hebben Charles Michel en zijn regering om de begroting af te krijgen. Ten laatste zaterdag moet die op het bureau van Pierre Moscovici liggen. Als Eurocommissaris voor Economische Zaken en Fiscaliteit oordeelt hij die of de begrotingen de Europese toets doorstaan.

De kwaliteit van de begroting primeert wel boven de deadline, dat is duidelijk. In een gesprek met De Standaard zegt Moscovici wel dat geeft hij premier Charles Michel en zijn ploeg alvast de boodschap mee dat ze er zich niet te gemakkelijk vanaf mogen maken. Nu al ziet hij ‘drie reële risico’s’ op basis van de informatie die hij heeft.

Ten eerste ligt onze staatsschuld hoger dan Europa dat wil. Volgens recente cijfers van Eurostat ligt die nu op 109,2% van ons bruto nationaal product (bnp). België pakt dat probleem te weinig aan volgens Moscovici, ondanks eerdere rapporten.

Daarnaast dreigt het tekort op onze begroting hoger uit te pakken dan 3%. Tot slot noemt Moscovici de inspanningen die België heeft gedaan om de begroting structureel te verbeteren, ‘op het randje’. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content