Europa vindt vliegchaos door winterweer onaanvaardbaar

21/12/10 om 18:35 - Bijgewerkt om 18:35

Europees commissaris voor Transport Siim Kallas heeft scherpe kritiek op luchthavens die het winterweer niet de baas kunnen.

Europees commissaris voor Transport Siim Kallas noemt de chaos op de West-Europese luchthavens als gevolg van de sneeuwval onaanvaardbaar.

'De ernstige verstoringen van het luchtverkeer als gevolg van het winterweer zijn onaanvaardbaar en mogen niet meer gebeuren', zo zei Kallas dinsdag.

Hij noemt de luchthavens en de grondafhandeling de zwakke schakel in de transportketting die onder druk bijdraagt tot ernstige verstoringen. Kallas wil in de loop van de volgende dagen vertegenwoordigers van de sector uitnodigen om uitleg te verschaffen.

Beter voorbereiden

Volgens de eurocommissaris moeten de luchthavens en de afhandelaars zich ernstiger voorbereiden op extreme weersomstandigheden.

'We hebben gezien dat sneeuw in West-Europa de voorbije jaren geen uitzondering meer is. Een betere voorbereiding is geen optionele bijkomstigheid', aldus Kallas. Hij wil dat er beter gepland wordt en dat de noodzakelijke investeringen gebeuren, vooral door de luchthavens.

De eurocommissaris zei eerst te willen nagaan of de luchthavens en de
afhandelaars de situatie zelf kunnen verbeteren. Zoniet wil hij de invoering van bindende Europese normen over een minimale dienstverlening op luchthavens overwegen.

Onze partners