Europa past asielquota aan onder Oost-Europese druk

© AFP

De Europese Commissie past haar plannen voor een bindend spreidingsmechanisme bij een toekomstige vluchtelingencrisis aan. Op die manier buigt Europa voor het verzet van de Oost-Europese lidstaten tegen de asielquota.

In mei lanceerde de Europese Commissie een voorstel dat voorschrijft dat als een lidstaat overspoeld wordt door vluchtelingen, de andere EU-landen een deel van de migranten overnemen. Hoe die migranten net verdeeld worden, hangt af van onder andere de welvaart. Lidstaten kunnen in het Commissieplan hun asielquota afkopen voor 200.000 euro per geweigerde vluchteling.

Politieagenten en asielexperts

Landen die veel vluchtelingen ontvangen, zoals Duitsland en Nederland, steunden het Commissievoorstel. Vooral Polen, Hongarije, Slowakije en Slovenië reageerden dan weer woedend, meldt De Volkskrant. De Hongaarse premier Viktor Orbán kondigde twee weken geleden nog nieuw verzet aan, na het mislukte referendum tegen de Europese asielplannen.

Zij pleiten ervoor dat de Europese Commissie ook andere bijdragen aanvaardt dan geld om geen migranten te hoeven opvangen. De Slowaakse minister Robert Kalinak verwijst voor zo’n voorbeeld van flexibele solidariteit naar de afspraak tussen zijn land en Oostenrijk. Daarin vangt Slowakije tijdelijk vluchtelingen op die in Oostenrijk asiel moeten aanvragen. Er zijn ook andere alternatieven mogelijk, zoals het sturen van politieagenten of asielexperts naar het nieuwe Europees Grens Agentschap.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière wil het idee van flexibele solidariteit alvast nader bekijken. Ook de Commissie staat daar open voor, zegt Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos. Avramopoulos hoopt dat het nieuwe crisismechanisme uiterlijk volgende zomer wordt goedgekeurd.

Afrika

Aan de reeds bij wet vastgelegde spreiding over Europa van 160.000 vluchtelingen in Griekenland en Italië verandert er niets. Die herverdeling verloopt zeer moeizaam. De Maizière bood zijn Griekse collega opnieuw aan 500 vluchtelingen per maand op te nemen. De andere landen geven volgens Griekenland niet thuis als het aankomt op het opnemen van vluchtelingen.

Daarnaast wil Europa snel dwingende afspraken met Afrikaanse landen om hun migranten terug te nemen. De blikken gaan vooral naar Mali, Niger, Nigeria, Senegal en Ethiopië, omdat migranten uit deze landen komen vrijwel nooit in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Als de landen niet meewerken, dreigt de EU handelsvoordelen en subsidies in te trekken. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content