‘Europa moet politieke aardbevingen vrezen in 2015’

Syriza-leider Alexis Tsipras © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Europese Unie staat mogelijk voor een jaar van grote politieke instabiliteit, zo waarschuwen analisten van de Economist Intelligence Unit. De opkomst van ‘populistische partijen’ in verschillende Europese landen waar in 2015 verkiezingen plaatsvinden – Griekenland voorop – dreigt voor veel onrust te zorgen.

‘In de hele eurozone – en bij uitbreiding de Europese Unie – groeien de anti-establishmentgevoelens, waardoor het risico op politieke onrust en crises toeneemt’, besluit de Economist Intelligence Unit (EIU) in een onderzoek naar aanleiding van de Democracy Day van de BBC.

De EIU waarschuwt dat de ‘groeiende aantrekkingskracht van populistische partijen’, zowel linkse als rechtse, ervoor kan zorgen dat traditionele partijen tot onuitgegeven coalities worden geforceerd. Populaire thema’s voor zo’n partijen zijn meestal verzet tegen het bestuur vanuit Brussel door de EU, immigratie en besparingen.

Katalysator

Griekenland, dat komende zondag 25 januari naar de stembus trekt, kan de grote katalysator zijn voor politieke onrust elders in Europa, vreest de EIU. Volgens opiniepeilingen zou het radicaallinkse Syriza van Alexis Tsipras (foto) daar de grootste partij worden.

‘Dat zou zeer destabiliserend werken, zowel op nationaal als op Europees niveau,’ luidt het. ‘Het zou vrijwel zeker leiden tot een nieuwe crisis in de relatie tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers, aangezien een van de kernpunten van het programma van Syriza de kwijtschelding van de schulden is’.

Spill-over

‘Aangezien gelijkaardige anti-establishmentpartijen snel groeien in andere landen waar in 2015 verkiezingen gepland staan, kunnen de spillovereffecten significant zijn’, zo waarschuwt de denktank.

Andere voorbeelden van Europese verkiezingen met mogelijk onvoorspelbare uitkomsten die de EIU aanvoert, zijn Denemarken, Finland, Spanje, Frankrijk, Zweden, Duitsland en Ierland. ‘Zij hebben één ding gemeen: de opkomst van populistische partijen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content